Anadolu Ajansı çevre ve iklim haberciliği eğitimiyle bir ilke imza atacak

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de ilk kez Çevre Haberleri Müdürlüğü Yeşilhat'tı kuran Anadolu Ajansı (AA), medya çalışanları ya da bu alanda eğitim gören kişilere çevre ve iklim konularında eğitim verilmesini kapsayan "GreenLens: Environmental and Climate Journalism Training" projesini başlatıyor.

Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansına sunulan bir Erasmus+ KA220-YOU (Gençlik Alanında Stratejik İşbirliği) projesi olan "GreenLens: Environmental and Climate Journalism Training", çevre sorunları ve iklim değişikliği konularında genç gazetecilere ve medya profesyonellerine eğitim verilmesini sağlayacak.

Koordinatörlüğünü Anadolu Ajansının yürüttüğü projeye Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi, Jeunesse (Fransa), Institut POLIS (Kuzey Makedonya) ve EDITURA ERUYSAL SRL (Romanya) katkı sunacak.

GreenLens, Anadolu Ajansının başvurduğu ilk Avrupa Birliği (AB) projesi ve 1000'den fazla başvuru içerisinde kabul edilen 8 proje arasına girdi. Çevre konusunda muhabir eğitimi, dünya çapında ilk kez bir haber ajansı tarafından Anadolu Ajansı öncülüğünde gerçekleştirilecek.

Proje, medya alanında cinsiyet eşitliğini göz önünde bulunduran ilk proje olma özelliğine de sahip. Bu kapsamda Romanya, Makedonya ve Fransa’da ikamet eden 50 kadın ve 50 erkekten oluşan 100 medya mensubuna eğitim verilerek iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevre koruma konularında farkındalık oluşturulması ve kamuoyu bilgisinin artırılması amaçlanıyor.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Gazetecilik, sahada kazanılan tecrübenin yanı sıra, güçlü bir eğitim altyapısıyla da desteklenmeli. Bir alanda derinleşmek ve uzmanlaşmak, mesleğimizde gerçek farkı yaratan temel unsurdur. Çevre ve iklim haberciliği platformumuz Yeşilhat ve yeni 'GreenLens' projemizle, Romanya, Makedonya ve Fransa'dan katılacak 100 haberci ve öğrenciye bu alanda yetkinlik kazandırmayı hedefliyoruz. İklim değişikliği ve çevre sorunları, sadece bugünün değil, geleceğin de en kritik gündem maddeleri arasında yer alacak. Habercilerimizin bu konularda donanımlı olması, gazetecilik mesleğinin gelişimi ve kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğumuz açısından son derece önemli. Anadolu Ajansı olarak, bu projeyle medya dünyasında yeni bir uzmanlık alanı açıyoruz. Ayrıca, AA Akademi çatısı altında sunduğumuz Savaş Muhabirliği ve diğer eğitimlerimizle, ajansımızın bir eğitim merkezi olma vizyonunu güçlendiriyoruz."

Proje kapsamında dijital öğrenme yönetim sistemi (LMS) aracılığıyla çok dilli eğitimler verilecek ve eğitim içeriği bir e-kitap olarak yayımlanacak ya da internet sitesi tasarlanarak duyurulacak.

Türkiye ve Avrupa'dan katılan basın mensuplarıyla uluslararası bir işbirliği ağı oluşturacak proje, 1 Ekim 2024'te başlayacak ve 30 Eylül 2026'ya kadar sürecek.