Anız Sorunu Kurtalanlı Çiftçileri Endişelendiriyor

Çiftçiler, Kurtalan Ziraat Odası’nı basın toplantısı düzenleyerek yetkililere çözüm çağrısında bulunmaya davet ediyor.

2024 yılında yürürlüğe giren caydırıcı uygulamalar nedeniyle çiftçiler, tarlalarındaki anızları yakamıyor. Çiftçiler, yakılmayan anızların tohum yataklarının hazırlanmasını zorlaştırdığını ve tohum ekimini neredeyse imkânsız hale getirdiğini ifade ediyor.

Anız sorunu, Kurtalan’ın önemli tarım bölgelerinden biri olması nedeniyle çiftçilerin gündeminde ön planda yer alıyor. Bu nedenle çiftçiler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile birlikte Kurtalan Ziraat Odası’ndan sorunun çözümü için girişimlerde bulunulmasını bekliyor. Çiftçilerin büyük bir bölümü, yağış sezonu başlamadan belirli bir süre için anız yakımına izin verilmesini talep ediyor.

Öte yandan uzmanlar, anız yakmanın çevreye zarar verdiğini ve doğadaki canlıların hayatını tehdit ettiğini vurguluyor. Uzmanlar, anız yakımının yasaklanmasının nedenleri arasında toprak verimliliğinin azalması, havaya yayılan zararlı gazların insan sağlığını tehdit etmesi ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesi gibi çevresel etkiler bulunduğunu belirtiyor.

Çiftçiler ise bu çevresel etkilerin farkında olduklarını, ancak uygun bir izin düzenlemesi yapılmadığı takdirde tarlalarında ekim yapma imkanlarının ortadan kalkacağını dile getiriyor.

 

(Abdulaziz ÖZCAN)