Kurtalan’da Fıstık Hasadı, O Sektörde Yoğun Mesaiyi Başlattı

Tarladan soyma işlemi için fabrikaya getirilen fıstıklar önce tartılıyor. Yapılan tartma işlemiyle üreticinin soyma işlemi için ne kadar ücret ödeyeceği belirlenirken. Fıstıkların fabrika içindeki serüveni başlıyor.

Kurtalan’a bağlı Kapıkaya Köyünde Yeşilyurt Fıstık Soyma Fabrikası sahibi Seyfettin Yeşilyurt, 4 yıl önce bu Kapıkaya Köyüne kurmuş olduğu fıstık fabrikasıyla birçok bölge üreticisine kolaylık sağlamış durumda.

Seyfettin Yeşilyurt, fabrika kurum noktasıyla ilgili özellikle seçim yaptığını belirtip bölgedeki fıstık yetiştiricilerine kolaylık sunmak amacıyla Kapıkaya Köyünde bulunan grup köylerin geçiş güzergahı sayılabilecek dört yolda fabrikasında hizmet sağlıyor.

Günde 20 ton fıstık soyma potansiyeline sahip olan fabrikanın 1 aylık süre zarfı içerisinde bölgeye hizmet verdiğini söyleyen Yeşilyurt; “Fıstık fabrikamız tam kapasiteli soyma özeliğine sahip. Tarladan toplanıp fabrikaya gelen fıstıklarımız önce tartılıyor. Sonra soyma kazanına konup bol su ile döndürülerek törpüleniyor. Törpülenen fıstık kabukları beyaz iç kabuk kalana kadar törpüleniyor. Bu aşamada 100 kilo kapasiteli soyma kazanımıza bol miktarda su akışı sağlayarak iyice temizleniyor. Daha sonra soyulan ve temizlenen fıstıklar için eleme aşaması başlıyor.” dedi.

Eleme aşamasının son derece dikkatli yapılması gerektiğini söyleyen Yeşilyurt, buradaki püf noktanın müşteriye zorluk çıkartmayacak şekilde barındırdığı fıstık salkımı kıymıklarında temizlenmesi olduğunu ifade edip “Bu kıymıklar elen fıstıkların içerisinde kalırsa müşterilerimiz evde bir daha bu kıymıkları toplamak için uzun süreli eleme yapması gerekecek. Bunun yaşanmaması için makine eleklerimizin temiz ve deliklerinin açık olması son derece önemli.” sözlerini kullandı.

Fıstıklar elendikten sonra dolu ve boş olanların birbirinden ayrılması için banyolama aşaması denilen bir aşamadan geçiyor.

Banyolama aşaması hakkında da bilgi veren Yeşilyurt; “Banyolama aşaması dediğimiz aşama fıstıkları dolu ve boş olacak şekilde ayıran bir aşama. Burada gördüğünüz üzere su dolu bir demir havuzumuz var. Eleme aşamasını geçen fıstıklar kıymıklarından temizlenerek bu su dolu havuza düşüyor. Bu su dolu havuzun dibi huni şeklinde tasarlandığı için dolu olan fıstıklar suyun dibine düşüp bu hunin ağzında bulunan helezyon makinesiyle çuvallara dolduruluyor. Suyun üstünde kalan boş fıstık kabukları ise süzgeç yardımıyla toplanıp ayrı çuvallara dolduruluyor.” açıklamasını yaptı.

Soyma işlemi tamamlanan fıstıkların hiç bekletilmeden soğuk ve temiz bir suya konulması gerektiğini aktaran Yeşilyurt, dolu fıstık tanelerinin mutlaka bir gün suda bekletilmesi gerektiğini söyleyip bu işlemin fıstık ana çatlak oranını artırdığı gibi fiyat ve kalitesine doğrudan etki sağladığının tüyosunu veriyor.

(Abdulaziz ÖZCAN)