İklim Değişikliği Siirt Fıstığını Vurdu: Verim Yüzde 60 Düştü!

Kurtalan’da toplanan fıstıklar yeterli orandaki doluluk seviyesine ulaşmadı, üretici zarar etti.

Yeşil altın olarak bilinen ve Siirt’teki tarımsal üretimin katma değere sahip ürünlerinden olan Siirt fıstığı Kurtalan’da bu yıl beklenen ölçülerde doluluk oranına sahip olamadı.

Ağaçlardan toplanan fıstık salkımları soyma fabrikalarına götürülürken burada işlendiklerinde yüzde 60 oranında boş kabuk çıktığı görülüyor.

Kurtalan’da faaliyet gösteren fıstık soyma fabrikası işletmecileri de gelen müşterilerinin getirdikleri fıstıkların yüzde 60 oranından boş kabuk çıktığını gözlemlediklerini söyleyerek üreticilerin beklediği miktardan çok daha az elde ettiklerini söyledi.

Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat’ta fıstıkta yaşanan boş kabuk sorunun iklimden kaynaklandığına işaret edip “Biliyorsunuz iklim bariz bir şekilde değişti. Son birkaç yıldır doğru düzgün Kış mevsimi görmüş değiliz. Bu iklim değişikliği bölgemizdeki tarım havzaları üzerinde de eksini son derece belirgin şekilde gösteriyor. Bu yıl iklimdeki değişiklik nedeniyle fıstık ağaçlarının tamda tozlaşma süresinde dolu ve don olayları meydana geldi. Bu dolu ve don olayları nedeniyle fıstık salkımlarında bulunan kabuklu fıstık taneleri olması gerektiği ölçülerde yetişmedi ve dolmadı. Şuan gözlemlenen oran neredeyse bazı yerlerde yüzde 60 oranında boş kabuk çıktığı. Bu durumun yetersiz bakım ve yetersiz ilaçlama gibi hususlarla alakası olmadığını söylemekte fayda var. İklim değişikliği tarımda tehlike çanlarının çalmasına neden oluyor.” dedi.

(Abdulaziz ÖZCAN)