Kaspersky'den işletmelerin karşılaştığı ağ sorunlarına ilişkin değerlendirme

İSTANBUL (AA) - Kaspersky, endüstriyel işletmelerin yüzde 45'inin ayda birkaç kez ağ sorunuyla karşılaştığını bildirdi.

Şirketin, "Coğrafi Olarak Dağınık İşletmeleri Yönetmek: Zorluklar ve Çözümler" raporuna dayandırdığı açıklamasına göre, farklı konumlarda bulunan fabrikalar, şubeler ve kritik tesislerle coğrafi olarak dağılmış altyapılarda faaliyet gösteren endüstriyel şirketler, bu yapıları nedeniyle operasyonel zorluklar ve yerel düzenlemelere uyumda sıkıntılarla karşılaşabiliyor.

Bunlara ek olarak, çoklu konum yapısına sahip endüstriyel işletmeler, bilgi teknolojileri (BT) altyapısı ve güvenlik sorunlarıyla da sık sık baş etmek zorunda kalıyor.

Rapora göre, üretim şirketlerinin yüzde 49'u siber güvenlik olaylarının tespit edilmesi ve çözümünün en zorlu görev olduğunu belirtirken, yüzde 46'sı güvenlik önlemlerinin izlenmesini, yüzde 42'si ise uyumlu bir güvenlik politikası oluşturulmasını önemli zorluklar arasında sıraladı.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 30'u ağ arızaları, hizmet performansı düşüşleri ve yetersiz bağlantı kapasitesi gibi sorunları düzenli olarak yaşadıklarını bildirirken, yüzde 38'i ayda bir ila üç kez bu sorunlarla karşılaştığını, yüzde 28'i birkaç ayda bir, yüzde 7'si ise her hafta sorun yaşadığını aktardı.

- Kesintilerin maliyeti yüksek

Ağ arızası veya kesinti yaşandığında, katılımcıların yüzde 74'ü ağın eski haline getirilmesi için 1 ila 5 saat arası zamana ihtiyaç duyduklarını, yüzde 15'i bu sürenin 1 saatin altında kaldığını, yüzde 10'u ise bir iş gününe kadar sürebildiğini kaydetti. Ayrıca, ağ kesintilerinin mali ve itibar kayıplarına yol açabileceği, özellikle uzun süreli kesintilerin maliyetinin dakikada binlerce doları bulabileceği ifade edildi.

Kaspersky uzmanları, endüstriyel ağların korunması ve güvenli iş süreçlerinin sağlanması için bazı önerilerde bulundu.

Şirket, Industrial CyberSecurity (KICS) gibi merkezi varlık ve risk yönetimini, güvenlik ve uyumluluk denetimini benzersiz ölçeklenebilirlik eşliğinde sunan, endüstriyel ağlara ve otomasyon sistemlerine güvenilir koruma sağlayan OT XDR platformlarının kullanılması gerektiğini belirtti.

Kaspersky Güvenli Erişim Hizmeti Edge İş Geliştirme Müdürü Maxim Kaminsky, ağ sorunlarının potansiyel nedenlerini anlayarak ve zamanında stratejik önlemler alarak şirketlerin bu zorluklarla mücadele edebileceklerini ve tüm süreçleri koruyabileceklerini kaydetti.

Kaminsky, "Endüstriyel işletmelerdeki ağ sorunları genellikle gecikmelere, üretim seviyelerinde düşüşe, mali kayıplara ve itibar risklerine neden olur. Bir ağ çöktüğünde iletişim ve iş süreçleri kesintiye uğrar, çalışanlar önemli bilgilere erişimlerini kaybeder. Tüm bunlar üretkenlikte düşüşe yol açar ve hatta müşteri güvenine zarar verir. Bu nedenle şirketler iş sürekliliğini sağlamak için operasyonlarını koruma altına almalıdır." ifadelerini kullandı.