Kayabağlar Belediyesi’nde Skandal İddia: 95 İşçinin SGK Primleri Silindi!

Söz konusu iddianın mağduru olduğunu belirten bazı işçiler, gazetemize açıklamalarda bulunarak prim gün sayılarının silindiği yönündeki iddiaları doğruladı.

Bomba etkisi yaratan bu iddia nedeniyle 2023 yılında emekli olan Nimettulah Pektaş, prim gün sayısındaki düşüş sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekliliğinin iptal edildiğini ve son 1,5 yıldır aldığı emekli maaşının “haksız kazanç” sayılarak 15.320 TL yasal faiziyle birlikte toplam 168.666 TL’nin geri istendiğini açıkladı.

Gazetemize verdiği röportajda Pektaş, şunları söyledi: “Birkaç hafta önce kronik bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye gittim. Muayene sonrası doktorun yazdığı reçetedeki ilaçları almak için eczaneye gittim. Eczacı ilaçlarımı verdikten sonra benden ücret istedi. Ben de SGK kaydım olduğunu, ödeme yapmamam gerektiğini söyledim. Ancak eczacı, sistemde yeşil kartlı olarak göründüğümü ve SGK kaydımın olmadığını belirtti. Bunun üzerine SGK'ya gittim ve Kayabağlar Belediyesi’nde çalıştığım döneme ait prim günlerimin silindiğini, bu yüzden emekli maaşımın iptal edildiğini öğrendim.”

Pektaş, SGK’dan aldığı bilgi doğrultusunda Kayabağlar Belediyesi’ne gittiğini ve aynı dönemde çalışan 95 kişinin de benzer mağduriyet yaşadığını öğrendiğini belirtti.

Konu hakkında avukatıyla görüştüğünü söyleyen Pektaş, şunları aktardı: “Avukatımın araştırması sonucunda, SGK prim günlerimizin silinmesinin, belediyenin SGK’ya olan borcunu ödememek amacıyla yapıldığı ortaya çıktı. Kayabağlar Belediyesi’nin, borcunu ödemek yerine daha önce çalışmış ve işten ayrılmış işçilerin haklarını yok sayarak prim günlerini sildiği, böylece borcu hafifletmeyi amaçladığı ortaya çıktı.”

Başkan Hasan Nas ile yaptığı görüşmeyi anlatan Pektaş, “Prim günlerimin silinmesiyle ilgili Başkan Nas ile görüştüm. Kendisi, SGK’nın böyle bir işlem yaptığına dair bilgisi olmadığını ve konudan habersiz olduklarını söyledi. Ancak bunu kabul etmedim. SGK’nın, belediyeye bilgi vermeden böyle bir işlem yapması mümkün değil. Başkan’a, bana önceden bilgi verilseydi, borcun ödenebilmesi için bir çözüm bulurdum, emekliliğim iptal edilmezdi, dedim. Ama yine de konudan haberleri olmadığını iddia etti.” şeklinde konuştu.

Pektaş, belediyenin borçlarını ödemekte zorlandığını önceden bilseydi, emekliliğinin iptal edilmemesi için borcu kendisinin karşılayabileceğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Mahkemeye gitsem kazanırım ama gerek var mı böyle şeylere? Neden borç ödememek için halkın hakkına giriliyor, anlamıyorum. Sayın Valimiz Kemal Kızılkaya, Sayın Kaymakamımız Samet Serin, size sesleniyorum: Allah’tan reva mı bu? Bizim suçumuz neydi? Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyorum.”

 

 

 

(Abdulaziz ÖZCAN)