Siirt Milletvekili Sarıtaş, Av Turizmi İhalelerini TBMM Gündemine Taşıdı

Sarıtaş, önergesinde Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliği ve farklı yaşam alanlarına sahip bir coğrafya olduğunu belirterek, bu alanların maden, baraj, kentleşme gibi faaliyetler nedeniyle tehdit altında olduğunu vurguladı.

Sarıtaş, avcılık ve av turizmi kapsamında 2024-2025 yılları arasında Türkiye genelinde para karşılığında öldürülmesi planlanan hayvanlar için ihalelerin açıldığını ve Siirt, Van, Adıyaman, Hakkari illerinde 21 yaban keçisinin avlanmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

Bu durumun yaban hayatına büyük zarar vereceğini belirten Sarıtaş, "Yaban hayatının para karşılığında hiçe sayılması, şiddet ve ölüm içeren bir eylemin spor olarak kabul edilmesi vicdanen ve hayvanların yaşam hakkı ilkesi açısından kabul edilemez." dedi.

Sarıtaş, Bakanlıktan bu ihalelerin iptal edilip edilmeyeceğini, avcılığın spor ya da turizm olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini ve nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanların korunması için hangi çalışmaların yapıldığını sorarak şu soruları yöneltti:

Yaban hayatın dengesini bozacak olan ihaleler iptal edilecek mi? Ölüm ve şiddet içeren bir eylemi spor ya da turizm olarak mı görüyorsunuz? Siirt’te nesli tükenmekte olan yaban keçilerinin avlanması için açılan ihaleyi kimler aldı veya alacak? Siirt’te koruma altında kaç yaban hayvanı bulunuyor? Türkiye genelinde koruma altında olan kaç yaban hayvanı var ve bu hayvanlarla ilgili yapılan çalışmalar nelerdir? Nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanların etkin korunması için ne gibi çalışmalar yürütülüyor? Türkiye'nin imzalamış olduğu Bern Sözleşmesi'ne rağmen bu ihaleler sözleşmenin yok sayılmasına neden olmayacak mı?

(Haber Merkezi)