Siirt Tarım Müdürlüğü'nden Fıstık Üreticilerine Kritik Uyarı

Açıklamada, her yıl hasattan sonra topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin yeniden kazandırılması gerektiği belirtildi. Bu süreçte düzenli toprak ve yaprak analizi yaptırmanın, fıstık üretiminde verim ve kaliteyi artırmak için hayati olduğu ifade edildi. Analizlerle, toprağın besin maddesi durumu ve bitkinin ihtiyaçları doğru bir şekilde tespit ediliyor.

Toprak Analizinin Sağladığı Faydalar

Yetkililer, toprak analizinin faydalarını şöyle sıraladı:

Toprakta bulunan makro ve mikro besin maddelerinin durumu, pH ve organik madde miktarı belirlenir. Hangi gübrenin, ne miktarda ve ne zaman kullanılacağı tespit edilir. Gereksiz gübre kullanımının önüne geçilerek maliyetler düşürülür, toprak ve ürün sağlığı korunur.

Yanlış Gübreleme Sonuçları

Analiz yapılmadan gübre kullanıldığında, üreticiler gereğinden az ya da fazla gübre kullanabilir. Bu durum, ürünün verimini ve ekonomik değerini düşürebilir. Ayrıca yanlış gübre türü veya uygulama yöntemi kullanılması, ürün kaybına neden olabilir.

Doğru Gübreleme Yöntemi

Gübrelemenin doğru zamanda, uygun gübre çeşidiyle ve dozunda yapılmasının kritik olduğu vurgulandı. Özellikle Siirt Fıstığı ağaçlarını besleyen kılcal köklerin bulunduğu bölgeye gübre uygulamasının şart olduğu ifade edildi. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin Ocak ayında uygulanması, bu gübrelerin ağaç taç iz düşümü hizasında, açılan 20-30 cm derinliğindeki hendeklere verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca hayvan gübresinin toprağa karıştırılmasının, toprak yapısını iyileştirdiği ve besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağladığı bildirildi.

Bölgedeki Yaygın Problemler

Yapılan araştırmalara göre, bölge topraklarında genel olarak kireçli ve alkali karakter baskın. Bu durum demir eksikliğine neden olmakta. Eksikliği gidermek için fosforlu veya potasyumlu gübrelerle birlikte demir sülfat veya şelatlı gübre kullanımının önerildiği ifade edildi.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Uyarılar

Üreticilerin fosfor ve potasyum gübreleri serpme yöntemiyle kullanmalarının, bu gübrelerin toprağa yeterince nüfuz etmediği için hatalı bir yöntem olduğu açıklandı. Azotlu gübrelerin de toprağa karıştırılmadan uygulanmasının etkisiz olduğu ifade edilerek, bu hataların giderilmesi gerektiği bildirildi.

Üreticilere Çağrı

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilere toprak ve yaprak analizi yaptırmaları, gübreleme sırasında doğru uygulamaları tercih etmeleri konusunda çağrıda bulunarak, kaliteli ve verimli bir hasat için teknik destek sağlanabileceğini duyurdu.

 

(Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Basın)