Siirt’te 1 ay sürecek yeşil altının hasadına başlandı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde tarımsal üretimin en önemli gelir kaynaklarından olan fıstığın hasat sezonu başladı.

Geçen yıla oranla Kurtalan’da bu yıl fıstık üretiminin düşük olduğunu kaydeden üreticiler Mart ayı ortalarında yaşanan don ve dolunun fıstık ağaçlarının tozlaşmasına zarar verdiğini söylüyor.

Fıstık ağaçlarında ürün verimliliği az olsa da Kurtalan’daki fıstık ağacı ekili araziler bölge halkına 1 aylık iş imkanı sağlıyor.

Kurtalan İncirlik Köyü mevkiinde bulunan fıstık ağacı bahçelerinde hasat yapan işçilere çavuşluk yaptığını belirten Halil İbrahim Halil Hansu, “Kurtalan’a çok yakın bir mesafede olan ve Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kayatepe Köyünde ikamet etmekteyiz. Son 7-8 yıldır fıstık hasadı için tamamı ailemizden olan gençlerle birlikte İncirlik Köyünde fıstık hasadı yapıyoruz. 1 ay boyunca aile bireylerimizle birlikte gördüğünüz bu fıstık bahçelerinde hasat yapıyoruz. Bizim için son derece iyi bir gelir kaynağı çünkü gençlerimizin harçlığı çıkıyor, böylelikle aile ekonomilerine katkı sunuyorlar.” dedi.

Fıstık toplama işçisi olan Lokman Hansu’da fıstık toplama işinde aile bireyleriyle birlikte çalışmaya başladığını söyleyip bir aylık iş imkanın olmasıyla birlikte harçlığını topladığını bu sayede aile ekonomisine de katkı sağlayabildiğini belirtip şu sözleri sarf etti.

“Son yıllarda bende fıstık toplama işlerinde çalışmaya başladım. Kısa sürüyor fakat bu kısa süre içerisinde harçlığımı çıkartabiliyorum. 25 kişilik bir gurupla gördüğünüz tarladaki fıstık ağaçlarının hasadını yapıyoruz. Bu yıl havalar biraz erken soğudu onun için çalışma şartlarımız geçen yıla oranla daha iyi. Sabahın erken saatlerinde bahçeye geliyoruz. Çalışmaya başladıktan sonra öğlen saatlerinde mola veriyoruz. Moladan sonra tekrar çalışmaya devam ediyoruz. Topladığımız fıstıkları çuvallara doldurup traktör römorkuna bindiriyoruz. Traktöre yüklenen fıstık çuvalları işlenmek üzere soyma fabrikasına götürülüyor.”

(Abdulaziz ÖZCAN)