SİİRT’TE ARI YETİŞTİRİCİLERİ BAL HASADINA BAŞLADI

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla Kurtalan’daki arı yetiştiricileri bal üretimine başladı. Arı yetiştiricisi olan vatandaşlar düşen hava sıcaklıklarında bal hasadının yapılabildiğini belirterek “Arıların yaz mevsimi boyunca ürettikleri balların kovanlardan çıkarılması için uygun hava koşulları sağlanmış durumda.” diyor.

Kurtalan’a bağlı Kaynaklı Köyünde 500 kovan arıya sahip olan arı yetiştirici Rahmi Mikiyas, “Bal üretimi için şuan tamam zamanı. İlkbaharın sonlarına doğru arılar bal üretimine başlar. 5 aylık süre içinde arılar toplayabildikleri kadar balı toplayıp kovanlarında oluşturdukları peteklerde depolarlar. Biz yetiştiriciler hem sıcak hava olduğu için hem de az olduğu için yaz mevsiminde bal çıkartmayız. Çünkü yaz mevsiminde hava sıcaklığı yüksek olur ve bal peteklerine dokunduğunuz an hemen su gibi akmaya başlar yaz mevsiminde balın akışkanlık oranı yüksek olduğundan kovandan çıkarmak zor oluyor.” dedi.

Mikiyas,  bu yıl bal verimliliğinin geçen yıla oranla biraz daha az oranda olduğunu söylerken “Bu yıl yaptığımız bal hasadından anladığım kadarıyla arıların bu yılki bal verimliliği geçen yıl gibi değil. Bu yıl daha az oranda bal üretimi olabilir. Bir çok arı kovanı kendisini tam anlamıyla balla doldurmamış yada yaptığı petekler boş.” sözlerini kullandı.

Bu yıl satılacak hakiki balın kilosunun 750 lira dolaylarında olmasını bekleyen arı yetiştiricisi Mikiyas, “Bu yıl bal verimliliği düşük olduğu için Kurtalan’da üretilen hakiki balın kilosu 750 lira civarında alıcı bulabilir. Geçen yıl bir tonun üzerinde bal üretimi yapmıştım bu yıl 700 kilo dolaylarında bir üretim bekliyorum bu da bal arzının düştüğüne dolayısıyla fiyatlarının da buna oranla artacağına işaret ediyor.” diye konuştu.

(Abdulaziz ÖZCAN)