Yükselen Tarım Ekipmanı Fiyatları Çiftçileri Farklı Çözümlere İtiyor!

Güzlük dönem tarımsal faaliyetler öncesi ekipman satıcıları ellerinde bulunan ürünleri satamadıklarını söylerken çiftçiler ise pahalı olduğu için tamamlayamadıkları ekipman ihtiyaçlarını karşılıklı ekipman ödünç alma yoluyla gidermeye çalışıyor.

Güzlük dönem tarımsal faaliyetler için çiftçilerin hazırlığı sürerken Kurtalan’da ekipman satışı yapan esnaflar sezon başı siftah yapamadıklarını belirtiyor.

Çiftçilerin güzlük dönem tarımsal faaliyetlerinin kendilerini kapsamadığını belirten ekipman satıcıları “Tarımsal üretimin gelişiminde rol oynayan makine ve ekipman fiyatları çok pahalı. Bu fiyatlar çiftçiyi ekipman satın almaktan uzak tutuyor. Bizde sadece dükkanlarımıza gelip çayımızı içip gidiyoruz.” dedi.

Çiftçinin artan ekipman fiyatları nedeniyle ellerinde bulunan malzemelerle yetindiğini dile getiren satıcılar bunun yanı sıra ödünç alma uygulamasının da arttığını kaydediyor.

Köylüsünden komşusundan ödünç aldığı ekipmanlarla sezonu geçirmeye çalışan çiftçiler ödünç alma uygulamasıyla ekipman ihtiyacını karşılamış oluyor.

Ekipman fiyatlarının her gün arttığını kaydeden satıcılar ödünç alma uygulamasının bir süre daha süreceğinin altını çiziyor.

(Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)