Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’ndan İnternet Haber Sitelerine Nitelik Odaklı Düzenleme

Güncel 06.09.2024 - 14:42, Güncelleme: 06.09.2024 - 14:42 762 kez okundu.
 

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’ndan İnternet Haber Sitelerine Nitelik Odaklı Düzenleme

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, internet haber siteleri için ziyaretçi trafik şartlarının nitelik odaklı yeniden düzenlenmesini öngören değişiklik tekliflerini kabul etti. 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının son oturumunda oylanan değişiklikler, internet haber sitelerini tık odaklı yayıncılıktan ziyade nitelikli haberciliğe yönlendirmeyi hedefliyor.
Genel Kurul’da, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde bazı maddelerde değişiklik yapıldı. İnternet haber siteleri için belirlenen asgari ziyaretçi trafik şartlarını düzenleyen 61. ve 67. maddelerde değişiklikler öngörülerek, trafik şartlarında ek gösterge oranları artırıldı. Özellikle trafik sayılarının yüzde 50 oranında düşürüldüğü ve ziyaretçi trafiklerine ek gösterge oranlarının artırılacağı açıklandı. Buna göre, trafiği fazla olan sitelere ek gösterge oranlarıyla avantaj sağlanacak. Ziyaretçi Trafik Şartları Yeniden Düzenlendi Yeni düzenlemeyle, günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yarı yarıya düşürüldü. İnternet haber sitelerinin daha nitelikli habercilik yapması amacıyla yapılan bu düzenleme, okurun haber içeriğini tıklama üzerine kurgulanan SEO haberciliğinin azaltılmasını amaçlıyor. Örneğin, genel kategoride yer alan haber siteleri için mevcut tekil ziyaretçi sayısı 500.000’den 250.000’e, sayfa görüntüleme sayısı ise 1.500.000’den 750.000’e düşürüldü. Ayrıca, nitelikli içerik üretimini desteklemek amacıyla haber sitelerinden istihdam ettikleri fikir işçisi sayısına ve ziyaretçi sayılarına göre ek gösterge oranları uygulanacak. İlgili kategoride asgari fikir işçisi sayısının en az iki katını istihdam eden ve tekil ziyaretçi sayısı asgari ziyaretçi sayısının iki katını geçen sitelere %50, üç katını aşan sitelere ise %100 ek gösterge verilecek. Sayfada Kalma Süresine Dikkat Yeni düzenlemelerde ayrıca, ziyaretçilerin sayfada kalma süresine ilişkin şartlar da getirildi. 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerde yer alan internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin sayfada en az 30 saniye kalması gerektiği belirtilirken, genel kategoride bu sürenin en az 1 dakika olmasına karar verildi. Mevzuat Değişiklikleri 1 Ekim 2024’te Yürürlüğe Girecek Yapılan tüm düzenlemeler, Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından 1 Ekim 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek. Denetim ve Karar Alma Süreçleri Kısaltıldı Denetim ve raporlama süreçlerinin hızlandırılması amacıyla İlan ve Kontrol Müdürlüklerinin görevleri birleştirilerek Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülmesine karar verildi. Bu kapsamda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 103. maddesi değiştirilerek kontrol kurulları raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltıldı. Gazete Teslim Süreleri Uzatıldı Gazetelerin basılı nüshalarını BİK şubelerine ulaştırma süreleri de gözden geçirildi. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile gazetelere basılı nüshalarını teslim etmeleri için verilen süre iki iş gününden üç iş gününe çıkarıldı. Bir sonraki Genel Kurul Toplantısının 27-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.   (BİK BASIN)
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, internet haber siteleri için ziyaretçi trafik şartlarının nitelik odaklı yeniden düzenlenmesini öngören değişiklik tekliflerini kabul etti. 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının son oturumunda oylanan değişiklikler, internet haber sitelerini tık odaklı yayıncılıktan ziyade nitelikli haberciliğe yönlendirmeyi hedefliyor.

Genel Kurul’da, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde bazı maddelerde değişiklik yapıldı. İnternet haber siteleri için belirlenen asgari ziyaretçi trafik şartlarını düzenleyen 61. ve 67. maddelerde değişiklikler öngörülerek, trafik şartlarında ek gösterge oranları artırıldı. Özellikle trafik sayılarının yüzde 50 oranında düşürüldüğü ve ziyaretçi trafiklerine ek gösterge oranlarının artırılacağı açıklandı. Buna göre, trafiği fazla olan sitelere ek gösterge oranlarıyla avantaj sağlanacak.

Ziyaretçi Trafik Şartları Yeniden Düzenlendi

Yeni düzenlemeyle, günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yarı yarıya düşürüldü. İnternet haber sitelerinin daha nitelikli habercilik yapması amacıyla yapılan bu düzenleme, okurun haber içeriğini tıklama üzerine kurgulanan SEO haberciliğinin azaltılmasını amaçlıyor. Örneğin, genel kategoride yer alan haber siteleri için mevcut tekil ziyaretçi sayısı 500.000’den 250.000’e, sayfa görüntüleme sayısı ise 1.500.000’den 750.000’e düşürüldü.

Ayrıca, nitelikli içerik üretimini desteklemek amacıyla haber sitelerinden istihdam ettikleri fikir işçisi sayısına ve ziyaretçi sayılarına göre ek gösterge oranları uygulanacak. İlgili kategoride asgari fikir işçisi sayısının en az iki katını istihdam eden ve tekil ziyaretçi sayısı asgari ziyaretçi sayısının iki katını geçen sitelere %50, üç katını aşan sitelere ise %100 ek gösterge verilecek.

Sayfada Kalma Süresine Dikkat

Yeni düzenlemelerde ayrıca, ziyaretçilerin sayfada kalma süresine ilişkin şartlar da getirildi. 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerde yer alan internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin sayfada en az 30 saniye kalması gerektiği belirtilirken, genel kategoride bu sürenin en az 1 dakika olmasına karar verildi.

Mevzuat Değişiklikleri 1 Ekim 2024’te Yürürlüğe Girecek

Yapılan tüm düzenlemeler, Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından 1 Ekim 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Denetim ve Karar Alma Süreçleri Kısaltıldı

Denetim ve raporlama süreçlerinin hızlandırılması amacıyla İlan ve Kontrol Müdürlüklerinin görevleri birleştirilerek Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülmesine karar verildi. Bu kapsamda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 103. maddesi değiştirilerek kontrol kurulları raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltıldı.

Gazete Teslim Süreleri Uzatıldı

Gazetelerin basılı nüshalarını BİK şubelerine ulaştırma süreleri de gözden geçirildi. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile gazetelere basılı nüshalarını teslim etmeleri için verilen süre iki iş gününden üç iş gününe çıkarıldı.

Bir sonraki Genel Kurul Toplantısının 27-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.

 

( BİK BASIN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.