Deryalar’dan Kar ve Buzlanma Uyarısı

Güncel 23.01.2022 - 17:18, Güncelleme: 23.01.2022 - 17:18 1987+ kez okundu.
 

Deryalar’dan Kar ve Buzlanma Uyarısı

Kurtalan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet Deryalar, yaptığı açıklamada şoför esnafının kış mevsiminde daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, araçlarının kışlık bakımlarını bir an önce yapmaları konusunda uyardı.
Kış aylarında, yoğun kar yağışı ve ardından gelen dondurucu soğuklar ile iyice kaygan duruma gelen yolların çok sayıda kazaya neden olabileceğine işaret eden Deryalar, kendisini iyice hissettiren hava koşulları nedeniyle araç hakimiyetinin zorlaştığını söyledi.Sürücülerden seyahat sırasında dikkatli olmalarını isteyen Deryalar, don olayının sıkça yaşandığı yollar için kesinlikle zincir takılması gerektiğini vurguladı. Deryalar, “Kış aylarında yollarda yaşanan don olaylarından dolayı çok sayıda kaza meydana geliyor. Ayrıca gizli buzlanmalar da büyük tehlike oluşturuyor. Zor koşullarda görev yapan esnafımızın tüm tedbirleri aldıktan sonra trafiğe çıkmasını rica ediyoruz” dedi.Deryalar, yola çıkacak olan sürücülerin, araçlarına öncelikle kar lastiği takmaları, takoz, zincir, çekme halatı bulundurması gerektiğini ifade ederek, yola çıkmadan önce araçların bakımlarını mutlaka yapmaları yönünde uyarıda bulundu.Deryalar, karlı havalarda kazaya neden olan hataları şöyle açıkladı; “Çok hızlı araç kullanmak; Hızlı araba kullanmak karlı havalarda yapılan en büyük hatalardan biridir. Sürücüler, otoyola girdiklerinde hava koşulları ne olursa olsun her zamanki hızlarında gidiyorlar. Ancak bu yanlıştır. Arabanız kaymaya başladığında kaza yapmanız kaçınılmazdır. Aracınızı çok hızlı sürmeniz, tepki gösterme sürenizi azaltıyor ve çarpma şiddetini artırıyor. Karlı ya da buzlu yüzeylerde fren yapınca durma süreniz kuru bir asfaltla karşılaştırıldığında 4 ile 10 kat artar. Hava sıcaklığı donma noktasına yaklaştığında ve kar yağışı başladığında hızınızı kesmelisiniz. Yağışa göre doğru bir hız dilimi yoktur. Bu nedenle, yol durumuna dikkat etmeli ve buna göre arabanızın güvenli olacağı hızı tahmin etmelisiniz. Sadece karlı havalarda değil sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şartlarda da gizli buzlanmanın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Frene basmak; Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz.”
Kurtalan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet Deryalar, yaptığı açıklamada şoför esnafının kış mevsiminde daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, araçlarının kışlık bakımlarını bir an önce yapmaları konusunda uyardı.

Kış aylarında, yoğun kar yağışı ve ardından gelen dondurucu soğuklar ile iyice kaygan duruma gelen yolların çok sayıda kazaya neden olabileceğine işaret eden Deryalar, kendisini iyice hissettiren hava koşulları nedeniyle araç hakimiyetinin zorlaştığını söyledi.
Sürücülerden seyahat sırasında dikkatli olmalarını isteyen Deryalar, don olayının sıkça yaşandığı yollar için kesinlikle zincir takılması gerektiğini vurguladı.
Deryalar, “Kış aylarında yollarda yaşanan don olaylarından dolayı çok sayıda kaza meydana geliyor. Ayrıca gizli buzlanmalar da büyük tehlike oluşturuyor. Zor koşullarda görev yapan esnafımızın tüm tedbirleri aldıktan sonra trafiğe çıkmasını rica ediyoruz” dedi.
Deryalar, yola çıkacak olan sürücülerin, araçlarına öncelikle kar lastiği takmaları, takoz, zincir, çekme halatı bulundurması gerektiğini ifade ederek, yola çıkmadan önce araçların bakımlarını mutlaka yapmaları yönünde uyarıda bulundu.
Deryalar, karlı havalarda kazaya neden olan hataları şöyle açıkladı; “Çok hızlı araç kullanmak; Hızlı araba kullanmak karlı havalarda yapılan en büyük hatalardan biridir. Sürücüler, otoyola girdiklerinde hava koşulları ne olursa olsun her zamanki hızlarında gidiyorlar. Ancak bu yanlıştır. Arabanız kaymaya başladığında kaza yapmanız kaçınılmazdır. Aracınızı çok hızlı sürmeniz, tepki gösterme sürenizi azaltıyor ve çarpma şiddetini artırıyor. Karlı ya da buzlu yüzeylerde fren yapınca durma süreniz kuru bir asfaltla karşılaştırıldığında 4 ile 10 kat artar. Hava sıcaklığı donma noktasına yaklaştığında ve kar yağışı başladığında hızınızı kesmelisiniz. Yağışa göre doğru bir hız dilimi yoktur. Bu nedenle, yol durumuna dikkat etmeli ve buna göre arabanızın güvenli olacağı hızı tahmin etmelisiniz. Sadece karlı havalarda değil sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şartlarda da gizli buzlanmanın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Frene basmak; Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.