Siirt Valiliği’nden Düzensiz Göçle Mücadele Genelgesi

Güncel 15.06.2022 - 10:15, Güncelleme: 15.06.2022 - 10:15 1497+ kez okundu.
 

Siirt Valiliği’nden Düzensiz Göçle Mücadele Genelgesi

Siirt Valiliği Düzensiz Göçle ile ilgili Genelge yayınlandı.
Yayınlanan genelgede Türkiye’nin bölgede yaşanan krizler nedeniyle göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiği belirtildi. Genelgede şu ifadelere yer verildi. “Türkiye hem coğrafi konumu hem de bulunduğu bölgede yaşanan krizler nedeniyle göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında bulunmaktadır. Ülkemiz Suriye, Afganistan ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere istikrarsızlık yaşanan bölgelerden gelerek, Avrupa’ya geçmek isteyenler için transit ülke olmasının yanında hedef ülke konumuna gelmiştir.Düzensiz göçle mücadele etkin bir şekilde yürütülerek, 2019 yılında 454.662 düzensiz göçmen (kaçak göçmen) yakalanmış olup, 2020 yılında dünya genelinde yaşanan pandemi sebebiyle yakalanan düzensiz göçmen sayısı azalış göstererek 122.302 olarak kaydedilmiştir. Pandeminin etkisini kaybetmesi ve seyahat yasaklarının kaldırılması ile birlikte 2021 yılında 162.996 düzensiz göçmen yakalanmış, 2022 yılında ise bu sayı 100 bin 984’e ulaşmıştır. Söz konusu düzensiz göç akınları karşısında, düzensiz göçle mücadele alanında kaynak ülkede başlayan ve yine kaynak ülkede son bulan bir strateji izlenmektedir. Bu çerçevede, düzensiz göçün kaynağında önlenmesi, sınır güvenliğinin arttırılması, düzensiz göçle ülke içerisinde etkili mücadele ve etkin geri gönderme mekanizması oluşturulması temel hedeflerimizdir. Alınan tüm tedbirler karşısında, özellikle göçmen kaçakçılarının yeni yöntemler kullandığı, düzensiz göçmenlerin yeni rotalar oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Söz konusu yeni gelişmeler ışığında ilave tedbirlerin hayata geçirilmesi elzem hale gelmiştir. Bu kapsamda ilgi (a) Kanunun 9’uncu maddesi, valilere, ilgili mevzuatın yüklediği ödevleri yerine getirmek amacıyla genel emir çıkarma, mevzuatın gerektirdiği tüm işlerin gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri alma ve ilin her yönden genel idaresini düzenleme ile denetleme yetkisi vermektedir. Söz konusu yetkiler çerçevesinde; 1) Ticari taksilerin il dışına yabancı yolcu taşıması halinde ekte yer alan ve yabancıların iller arası seyahatlerine imkân tanıyan belgelerin kontrolünün zorunlu hale getirilmesi, söz konusu belge kontrol yükümlülüğüne uymayan taksiciler hakkında ilgi (a) Kanunun 102’nci maddesinin ikinci fıkrasına istinaden kolluk birimlerince idari para cezası uygulanması ve göçmen kaçakçılığından adli işlem yapılması, 2) Tır parkı olarak hizmet veren veya tırların hizmet aldığı tesislere tır brandalarını kesip girerek düzensiz göçe konu olan yabancıların engellenmesi ve göçmen kaçakçılığıyla etkin mücadele amacıyla, tır parklarında kamera sisteminin zorunlu hale getirilmesi ve fiziki güvenliğin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması ile kolluk birimlerimizce tır parklarında denetimlerin arttırılması maksadıyla kaymakamlıklarımız ve ilgili kurumlarca gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması sağlanacaktır” denildi.
Siirt Valiliği Düzensiz Göçle ile ilgili Genelge yayınlandı.

Yayınlanan genelgede Türkiye’nin bölgede yaşanan krizler nedeniyle göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiği belirtildi.

Genelgede şu ifadelere yer verildi.

“Türkiye hem coğrafi konumu hem de bulunduğu bölgede yaşanan krizler nedeniyle göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında bulunmaktadır. Ülkemiz Suriye, Afganistan ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere istikrarsızlık yaşanan bölgelerden gelerek, Avrupa’ya geçmek isteyenler için transit ülke olmasının yanında hedef ülke konumuna gelmiştir.
Düzensiz göçle mücadele etkin bir şekilde yürütülerek, 2019 yılında 454.662 düzensiz göçmen (kaçak göçmen) yakalanmış olup, 2020 yılında dünya genelinde yaşanan pandemi sebebiyle yakalanan düzensiz göçmen sayısı azalış göstererek 122.302 olarak kaydedilmiştir. Pandeminin etkisini kaybetmesi ve seyahat yasaklarının kaldırılması ile birlikte 2021 yılında 162.996 düzensiz göçmen yakalanmış, 2022 yılında ise bu sayı 100 bin 984’e ulaşmıştır.

Söz konusu düzensiz göç akınları karşısında, düzensiz göçle mücadele alanında kaynak ülkede başlayan ve yine kaynak ülkede son bulan bir strateji izlenmektedir. Bu çerçevede, düzensiz göçün kaynağında önlenmesi, sınır güvenliğinin arttırılması, düzensiz göçle ülke içerisinde etkili mücadele ve etkin geri gönderme mekanizması oluşturulması temel hedeflerimizdir. Alınan tüm tedbirler karşısında, özellikle göçmen kaçakçılarının yeni yöntemler kullandığı, düzensiz göçmenlerin yeni rotalar oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Söz konusu yeni gelişmeler ışığında ilave tedbirlerin hayata geçirilmesi elzem hale gelmiştir.

Bu kapsamda ilgi (a) Kanunun 9’uncu maddesi, valilere, ilgili mevzuatın yüklediği ödevleri yerine getirmek amacıyla genel emir çıkarma, mevzuatın gerektirdiği tüm işlerin gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri alma ve ilin her yönden genel idaresini düzenleme ile denetleme yetkisi vermektedir.
Söz konusu yetkiler çerçevesinde;

1) Ticari taksilerin il dışına yabancı yolcu taşıması halinde ekte yer alan ve yabancıların iller arası seyahatlerine imkân tanıyan belgelerin kontrolünün zorunlu hale getirilmesi, söz konusu belge kontrol yükümlülüğüne uymayan taksiciler hakkında ilgi (a) Kanunun 102’nci maddesinin ikinci fıkrasına istinaden kolluk birimlerince idari para cezası uygulanması ve göçmen kaçakçılığından adli işlem yapılması,

2) Tır parkı olarak hizmet veren veya tırların hizmet aldığı tesislere tır brandalarını kesip girerek düzensiz göçe konu olan yabancıların engellenmesi ve göçmen kaçakçılığıyla etkin mücadele amacıyla, tır parklarında kamera sisteminin zorunlu hale getirilmesi ve fiziki güvenliğin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması ile kolluk birimlerimizce tır parklarında denetimlerin arttırılması maksadıyla kaymakamlıklarımız ve ilgili kurumlarca gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması sağlanacaktır” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.