Siirt’teki Kadın Cinayeti TBMM Gündeminde

Siirt 05.08.2024 - 14:25, Güncelleme: 05.08.2024 - 14:25 1905+ kez okundu.
 

Siirt’teki Kadın Cinayeti TBMM Gündeminde

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Siirt'te 31 Temmuz'da gerçekleşen kadın cinayetini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Milletvekili Sarıtaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından cevaplanması talebiyle bir soru önergesi sundu. Soru önergesinde Sarıtaş, kadın cinayetlerinin Türkiye'de yıllardır önlenemeyen en büyük krizlerden biri olduğunu vurguladı. "Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri gerçeğini açıklamakla birlikte, bu cinayetleri durdurmak için somut adımlar atmak devletin görevidir," diyen Sarıtaş, ilgili tüm bakanlıkların ve mekanizmaların harekete geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Cinayetlerin medyada aşk, töre, cinnet veya kıskançlık gibi nedenlerle anılmasının yanıltıcı olduğunu belirten Sarıtaş, bunların aslında birer "kadın cinayeti" olduğunu hatırlattı. Siirt'te yaşanan olaya da değinen Sarıtaş, 31 Temmuz'da Ülkü Mahallesi'nde eski eşi İdris K. tarafından öldürülen Saliha K.'nin durumunu gündeme getirdi. Bu olayla ilgili gerekli yaptırımların ve uygulamaların yerine getirilip getirilmediği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2024 yılı raporuna göre, yılın ilk 6 ayında 205 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 117 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu belirtti. Bu verilerin, gerekli caydırıcı tedbirlerin ve cezasızlığın önemini bir kez daha hatırlattığını vurguladı. Soru önergesinde şu sorular yer aldı: Saliha K., şiddet nedeniyle daha önce polis veya jandarma karakoluna başvuruda bulunmuş mudur? Saliha K. için koruma veya uzaklaştırma kararı bulunmakta mıydı? Son bir yılda Siirt'te kadınların maruz kaldığı şiddet nedeniyle yapılan şikâyet sayısı kaçtır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır ve sonuçları nelerdir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir? Son beş yılda Siirt ilinde erkekler tarafından kaç kadın katledilmiştir? Uzaklaştırma ve koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bu kadınların katledilmesinden kim sorumludur? Bakanlığın kadın cinayetlerinin önlenmesine ilişkin yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Milletvekili Sarıtaş'ın bu sorulara yanıt beklediği ve kadın cinayetleri konusunda daha güçlü adımlar atılmasını talep ettiği ifade edildi.   (Haber Merkezi)  
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Siirt'te 31 Temmuz'da gerçekleşen kadın cinayetini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Milletvekili Sarıtaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından cevaplanması talebiyle bir soru önergesi sundu.

Soru önergesinde Sarıtaş, kadın cinayetlerinin Türkiye'de yıllardır önlenemeyen en büyük krizlerden biri olduğunu vurguladı. "Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri gerçeğini açıklamakla birlikte, bu cinayetleri durdurmak için somut adımlar atmak devletin görevidir," diyen Sarıtaş, ilgili tüm bakanlıkların ve mekanizmaların harekete geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Cinayetlerin medyada aşk, töre, cinnet veya kıskançlık gibi nedenlerle anılmasının yanıltıcı olduğunu belirten Sarıtaş, bunların aslında birer "kadın cinayeti" olduğunu hatırlattı.

Siirt'te yaşanan olaya da değinen Sarıtaş, 31 Temmuz'da Ülkü Mahallesi'nde eski eşi İdris K. tarafından öldürülen Saliha K.'nin durumunu gündeme getirdi. Bu olayla ilgili gerekli yaptırımların ve uygulamaların yerine getirilip getirilmediği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2024 yılı raporuna göre, yılın ilk 6 ayında 205 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 117 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu belirtti. Bu verilerin, gerekli caydırıcı tedbirlerin ve cezasızlığın önemini bir kez daha hatırlattığını vurguladı.

Soru önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Saliha K., şiddet nedeniyle daha önce polis veya jandarma karakoluna başvuruda bulunmuş mudur?
  2. Saliha K. için koruma veya uzaklaştırma kararı bulunmakta mıydı?
  3. Son bir yılda Siirt'te kadınların maruz kaldığı şiddet nedeniyle yapılan şikâyet sayısı kaçtır?
  4. Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır ve sonuçları nelerdir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?
  5. Son beş yılda Siirt ilinde erkekler tarafından kaç kadın katledilmiştir?
  6. Uzaklaştırma ve koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bu kadınların katledilmesinden kim sorumludur?
  7. Bakanlığın kadın cinayetlerinin önlenmesine ilişkin yürüttüğü çalışmalar nelerdir?

Milletvekili Sarıtaş'ın bu sorulara yanıt beklediği ve kadın cinayetleri konusunda daha güçlü adımlar atılmasını talep ettiği ifade edildi.

 

(Haber Merkezi)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.