Kurtalanlı Dengbêj, Geleneksel Sanatı Gelecek Nesillere Taşıyor

Siirt 22.12.2024 - 15:54, Güncelleme: 22.12.2024 - 15:54 2508 kez okundu.
 

Kurtalanlı Dengbêj, Geleneksel Sanatı Gelecek Nesillere Taşıyor

Kurtalan’da yaşayan ve dengbêj kültürüne tutkuyla bağlı olan 37 yaşındaki Mesut Karataş, Kürt sözlü edebiyatının en önemli değerlerinden biri olan dengbêjlik geleneğini yaşatmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Beykent Caddesi’ndeki çayhanesinde oluşturduğu geleneksel ortamda belirli aralıklarla bölgenin dengbêjlerini bir araya getirerek kültürel değerlerin korunmasına öncülük ediyor. Karataş, “Dengbêj kelimesi Kürtçede ‘ses’ anlamına gelen ‘deng’ ile ‘söyle, ses ver’ anlamındaki ‘bêj’ sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Bu kelime, sözleri ahenkle söyleyen kişiler için kullanılır.” diyerek bu sanatın köklü bir geçmişe dayandığını belirtti. Mesut Karataş, geleneksel dengbêjlik sanatının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması adına çayhanesinde düzenlediği etkinliklerle bu değerli sanatı halkla buluşturuyor. Şark köşesi olarak adlandırdığı alanda, bölgenin dengbêjlerini bir araya getiriyor ve onlara sahne imkanı sunuyor. Karataş, önümüzdeki hafta 24 Aralık Salı günü saat 19.00’da düzenleyeceği etkinlikte bölgenin tanınmış dengbêjlerinden Dengbêj Salîhê Qubînî ve Dengbêj İsmailê Şirvanî’yi ağırlayacak. “Şevbêrka Dengbêje Xerza” adıyla organize edilecek bu etkinlikte, Kürt kültürüne dair anlamlı eserler halkla buluşacak. Karataş, “Dengbêjlik geleneği yaşatılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalı. Bizim amacımız kültürümüzü, dilimizin zenginliklerini çocuklarımıza öğretmek, bu değerlerin unutulmasını önlemek. Etkinliğimizde bölgenin kıymetli dengbêjlerini dinleyeceğiz. Tüm halkımızı bu kültürel buluşmaya bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Karataş, dengbêjlik kültürünü tanıtmak ve bu değerli sanatı günümüze taşımak adına elinden geleni yapmaya devam ediyor. Etkinlikleriyle sadece bir geleneksel sanatı korumakla kalmayan Karataş, aynı zamanda bu değerlerin topluma ve gençlere aktarılmasını da sağlıyor. İlçede kültürel bir çekim merkezi oluşturma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Karataş, geleneksel dengbêjlik sanatını güçlü bir şekilde yaşatıyor.   (Eren ÇİFTLİK)  
Kurtalan’da yaşayan ve dengbêj kültürüne tutkuyla bağlı olan 37 yaşındaki Mesut Karataş, Kürt sözlü edebiyatının en önemli değerlerinden biri olan dengbêjlik geleneğini yaşatmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Beykent Caddesi’ndeki çayhanesinde oluşturduğu geleneksel ortamda belirli aralıklarla bölgenin dengbêjlerini bir araya getirerek kültürel değerlerin korunmasına öncülük ediyor.

Karataş, “Dengbêj kelimesi Kürtçede ‘ses’ anlamına gelen ‘deng’ ile ‘söyle, ses ver’ anlamındaki ‘bêj’ sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Bu kelime, sözleri ahenkle söyleyen kişiler için kullanılır.” diyerek bu sanatın köklü bir geçmişe dayandığını belirtti.

Mesut Karataş, geleneksel dengbêjlik sanatının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması adına çayhanesinde düzenlediği etkinliklerle bu değerli sanatı halkla buluşturuyor.

Şark köşesi olarak adlandırdığı alanda, bölgenin dengbêjlerini bir araya getiriyor ve onlara sahne imkanı sunuyor.

Karataş, önümüzdeki hafta 24 Aralık Salı günü saat 19.00’da düzenleyeceği etkinlikte bölgenin tanınmış dengbêjlerinden Dengbêj Salîhê Qubînî ve Dengbêj İsmailê Şirvanî’yi ağırlayacak.

“Şevbêrka Dengbêje Xerza” adıyla organize edilecek bu etkinlikte, Kürt kültürüne dair anlamlı eserler halkla buluşacak.

Karataş, “Dengbêjlik geleneği yaşatılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalı. Bizim amacımız kültürümüzü, dilimizin zenginliklerini çocuklarımıza öğretmek, bu değerlerin unutulmasını önlemek. Etkinliğimizde bölgenin kıymetli dengbêjlerini dinleyeceğiz. Tüm halkımızı bu kültürel buluşmaya bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karataş, dengbêjlik kültürünü tanıtmak ve bu değerli sanatı günümüze taşımak adına elinden geleni yapmaya devam ediyor. Etkinlikleriyle sadece bir geleneksel sanatı korumakla kalmayan Karataş, aynı zamanda bu değerlerin topluma ve gençlere aktarılmasını da sağlıyor.

İlçede kültürel bir çekim merkezi oluşturma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Karataş, geleneksel dengbêjlik sanatını güçlü bir şekilde yaşatıyor.

 

(Eren ÇİFTLİK)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.