Türkiye’nin en büyük böğürtlen bahçesi Kurtalan’da
Türkiye’nin en büyük böğürtlen bahçesi Kurtalan’da
Kurtalan’a bağlı Yunuslar Köyünde, 230 dönümlük arazisiyle Türkiye’nin en büyük böğürtlen bahçesinde 12 çeşit böğürtlen yetiştiriliyor.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ve beraberindeki heyet Yunuslar Köyünde proje kapsamında Türkiye’nin en büyük böğürtlen ekili arazisi olma özelliğine sahip böğürtlen bahçesinde incelemelerde bulunarak projenin gidişatı hakkında detaylı bilgi aldı.
Demirhan böğürtlen bahçesi projesinin çok büyük bir başarıya ulaştığını aktarırken katma değer meyve olma özelliğine de vurgu yaptı.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Kurtalan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahfuz Demir ve beraberindeki heyet Yunuslar Köyünde 7 yıl önce böğürtlen ekilen bahçeyi yerinde inceledi. Yunuslar Köyünde böğürtlen ekili arazi 230 dönümle Türkiye’de tek alana böğürtlen ekilmiş arazi olma özelliği taşıyor.
Bahçe Sahibi Mehmet Sabit Ceylan’ın aktardığı bilgilere göre bahçede 12 çeşit böğürtlen bitkisi yetiştiriliyor.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan inceleme yaparak arazi sahibi Ceylan’dan detaylı bilgi alarak böğürtlen bahçesi projesinin çok başarılı bir proje olduğuna işaret etti.
Demirhan, böğürtlen ekili arazide dut ve mavi yemiş meyveleri üretimi içinde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek “Yunuslar Köyündeki çalışmalar gurur verici 2020 yılında 80 ton 2022 yılında 130 ton ve bu yılda 150 böğürtlen üretimi beklemekteyiz. En önemlisi üretilen bu böğürtlenlerin bir bölümü uzak doğuya ihraç ediliyor katma değere sahip bir meyve, ayrıca 2 yıldır burada 15 dönümde mavi yemiş meyvesinin de deneme çalışmaları yapıldı ve başarılı olundu. Katma değere sahip bu meyveleri üreterek hem üretimi, hem ekonomiyi, hem de istihdamı artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Bahçe sahibi Mehmet Sabit Ceylan ise yaptığı açıklamada “7 yıl önce başlattığımız projeyle böğürtlen fidanlarımızı diktik üç yıl içerisinde ektiğimiz böğürtlen fidanlarından ürün almaya başladık ilk etapta 70 dönümle başlamıştık şuan 230 dönümde böğürtlen üretimimizi sağlıyoruz. Ayrıca tarlamız Türkiye’de böğürtlen ekili en büyük tarlardan bir tanesi, Siirt Üniversitesi, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve bazı yabancı firmalarla birlikte çeşitler arası verimlilik ve aroma açısından 12 çeşit böğürtlen türü üzerinde ve son dönemlerde popülerleşen Mavi Yemiş bitkisi üzerinde arge çalışmaları da yürütmekteyiz.” dedi.
Kurtalan’da üretilen böğürtlenler yabancı ülkelere ihraç ediliyor
Ceylan proje kapsamında ürettikleri böğürtlenleri Hon Kong, Singapur, Katar, Sudi Arabistan gibi ülkelere ihraç ettiklerini aktararak “Bahçemizde dönüm başı 2 bin kilodan daha fazla böğürtlen üretiyoruz. Bu böğürtlenlerin yüzde 30’u kargo uçaklarıyla yurt dışına ihraç ediliyor. Bir bölümü kurduğumuz fabrikada soğutma usulüyle saklanırken bir bölümü meyve suyu yapımında kullanılıyor.”
(Abdulaziz ÖZCAN)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.