Emlakjet aralık ayı gayrimenkul piyasası raporunu paylaştı
Emlakjet aralık ayı gayrimenkul piyasası raporunu paylaştı
- Emlakjet CEO'su Tolga İdikat: - "2025 yılı, ekonomik istikrarın sağlanması ve sektörel teşviklerle daha büyük fırsatlar sunabilir"
İSTANBUL (AA) - Emlakjet, Türkiye genelindeki konut fiyatlarındaki değişimleri, yatırım geri dönüş süreleri, kullanıcı anketleri ve pazar beklentilerini içeren aralık ayının gayrimenkul piyasa raporunu yayımladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Emlakjet'in aralık konut piyasası raporu, Türkiye genelinde fiyatların bölgesel farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu.
Konut fiyatlarında en yüksek değişim, yüzde 7'lik artışla İstanbul'da yaşandı. Manisa ve Balıkesir ise sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3 oranında arttı. İzmir'de ise artış, yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti.
Aydın'daki satılık konut fiyatları, yüzde 5 oranında azaldı. Kiralık konut fiyatları artışı oranlarında, İzmir yüzde 5'le ilk sırada yer alırken, İstanbul ve Manisa yüzde 3 ile onu takip etti. Aydın ve Konya'da ise yüzde 3'lük düşüşler yaşandı.
Türkiye genelinde konut satışları, 2024'te, önceki yıla oranla yüzde 20,6 oranında artarak 1 milyon 478 bin 25 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller, sırasıyla 239 bin 213 ile İstanbul, 134 bin 46 ile Ankara ve 80 bin 398 ile İzmir olurken, en az olduğu iller 755 ile Ardahan, 958 ile Hakkari ve 999 ile Bayburt olarak sıralandı.
Türkiye genelinde konut satışları ise aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,4 oranında artarak 212 bin 637 oldu.
Geçen yıl yabancılara yönelik konut satışları, 2023'e göre yüzde 32,1 oranında (23 bin 781 adet) azaldı. 2024'te toplam konut satışları içinde yabancılara konut satışının payı, yüzde 1,6 oldu. 2024'te yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller, sırasıyla 8 bin 416 ile İstanbul, 8 bin 223 ile Antalya ve 2 bin 112 ile Mersin oldu.
- Ankara'da geri dönüş süresi 12 yıla düştü
Emlakjet'in Geri Dönüş Endeksi (GDE) verilerine göre, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yatırımın geri dönüş sürelerinde kısalma yaşandı.
Ankara'da geri dönüş süresi 12 yıla düşerek, büyükşehirler arasında en kısa süreyi gösterdi. İzmir ve İstanbul'da ise geri dönüş süreleri 16 yıla geriledi. Bu alanda, 2023'ün aynı dönemine oranla, Ankara'da yüzde 14, İzmir'de yüzde 11 ve İstanbul'da yüzde 6 oranında düşüş kaydedildi.
Emlakjet'in anket verilerine göre, gayrimenkul seçiminde katılımcıların yüzde 37'si merkezi konumu, yüzde 34'ü ise fiyatı öncelikli faktör olarak belirtti. Fiziksel durum ve özellikler yüzde 15, yatırım potansiyeli yüzde 11, ulaşım ve altyapıya yakınlık ise yüzde 3 oranıyla daha az seviyede önem arz etti.
Son bir yılda gayrimenkul piyasasında kullanıcıların yaşadığı en büyük zorluk, yüzde 48 ile yüksek fiyat olarak öne çıktı. Katılımcıların yüzde 34'ü uygun seçenek bulamamaktan, yüzde 9'u ise süreçlerin uzunluğundan şikayet etti. Gayrimenkul arama sürecinde bilgi kaynağı olarak, en çok çevrim içi emlak listeleme platformları yüzde 52'lik oranla ilk sırada yer aldı. Onu, yüzde 21 ile emlak ofisleri ve gayrimenkul danışmanları, yüzde 15 ile sosyal medya ve yüzde 9 ile arkadaş-aile tavsiyeleri izledi.
- "Marmara ve Ege bölgelerindeki arazi ve arsa yatırımları artış gösterdi"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, 2024'ün, gayrimenkul sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışlarının son yılların en yüksek seviyelerine ulaştığına ve yıl sonu itibarıyla yeni bir rekorun beklendiğine işaret eden İdikat, "Bu durum, gayrimenkulün Türk halkı için hala güvenli bir yatırım aracı olduğunun güçlü bir göstergesi. Bu yıl, özellikle kentsel dönüşüm projelerine ilgi merkezi bölgelerdeki konut satışlarını hızlandırırken, Marmara ve Ege bölgelerindeki arazi ve arsa yatırımları da artış gösterdi." ifadelerini kullandı.
İdikat, kompakt dairelere talebin yükseldiğine, artan inşaat maliyetleri ve ekonomik belirsizliklerin, alıcıları daha bütçe dostu çözümlere yönelttiğine değindi.
2024'te faiz oranlarının yüksek seyretmesi nedeniyle ipotekli satışların sınırlı kaldığını, bu durumun, sektörün büyüme potansiyelinin tam anlamıyla ortaya çıkmasını engellediğini aktaran İdikat, şunları kaydetti:
"2025'e dair beklentilerimiz, oldukça olumlu. Faiz oranlarının düşmesi ve daha avantajlı konut kredilerinin piyasaya sunulmasıyla, ipotekli satışlarda önemli bir artış bekliyoruz. Dijitalleşme ve yenilikçi teknolojilerin sektöre entegrasyonu, şeffaflık ve güvenilirliği artıracak. Emlakjet olarak geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı analizler ve ilan doğrulama teknolojileri, sektörün daha verimli ve kullanıcı dostu bir hale gelmesine katkı sağlayacak."
2024 yılında gayrimenkul sektörünün güçlü bir performans sergilediğini aktaran İdikat, "2025 yılı, ekonomik istikrarın sağlanması ve sektörel teşviklerle daha büyük fırsatlar sunabilir. Gayrimenkul, Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri olmaya devam edecek." şeklinde görüş belirtti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.