Siirt’te Şap Hastalığı Tehlikesi: Veterinerden Uyarı

Siirt 25.01.2025 - 14:43, Güncelleme: 25.01.2025 - 14:43 1086 kez okundu.
 

Siirt’te Şap Hastalığı Tehlikesi: Veterinerden Uyarı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde Veteriner Kliniği işleten Veteriner Hekim Veysel Ak, şap hastalığına karşı hayvan besicilerini uyardı.
Ak, bölgede hastalığın özellikle küçükbaş hayvanlarda yaygın olarak görüldüğünü ve Siirt genelinde şap virüsünün 7 farklı türünün tespit edildiğini söyledi. Bu hastalığın hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve erken müdahalenin büyük önem taşıdığını belirtti. Şap hastalığının, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayan Ak, küçükbaş hayvanlarda deri döküntüsü, iştahsızlık, ağız yaraları ve halsizlik gibi belirtilerin görüldüğünü söyledi. Büyükbaş hayvanlarda ise dil soyulması, tırnak düşmesi ve ağız yaraları gibi daha ağır belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler, hastalığın erken tespit edilmemesi halinde hayvan ölümlerine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabiliyor. Siirt’te hayvancılık yapan besicilerin bu konuda bilinçli olması gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim Ak, aşılama çalışmalarıyla hastalığın önlenebileceğine dikkat çekti. Şap virüsünün farklı türlerinin bulunması nedeniyle kullanılacak aşının doğru şekilde seçilmesi gerektiğini belirten Ak, “Hastalıktan korunmanın en etkili yöntemi, henüz görülmeden önce hayvanları düzenli olarak aşılatmaktır. Şap yüzde 100 bulaşıcıdır ve bir hayvanda görüldüğünde geniş sürülere hızla yayılabilir.” dedi. Veteriner Hekim Veysel Ak ayrıca, Kurtalan’da küçükbaş hayvanlar için yeterli ilaç stokunun bulunmadığını belirtti. Ak, yetiştiricilere hayvanlarının düzenli veteriner kontrolünden geçirilmesi ve belirtilerin erken fark edilmesi için dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Hastalığın ciddi ekonomik sonuçları da olduğunu dile getiren Ak, hastalık nedeniyle süt, et ve iş veriminde düşüş yaşandığını ve ağır vakalarda hayvan ölümlerinin meydana geldiğini ifade etti. Hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Siirt’te bu durumun, bölge ekonomisine ağır bir darbe vurabileceğini belirtti.   (Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)
Siirt’in Kurtalan ilçesinde Veteriner Kliniği işleten Veteriner Hekim Veysel Ak, şap hastalığına karşı hayvan besicilerini uyardı.

Ak, bölgede hastalığın özellikle küçükbaş hayvanlarda yaygın olarak görüldüğünü ve Siirt genelinde şap virüsünün 7 farklı türünün tespit edildiğini söyledi. Bu hastalığın hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve erken müdahalenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Şap hastalığının, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayan Ak, küçükbaş hayvanlarda deri döküntüsü, iştahsızlık, ağız yaraları ve halsizlik gibi belirtilerin görüldüğünü söyledi.

Büyükbaş hayvanlarda ise dil soyulması, tırnak düşmesi ve ağız yaraları gibi daha ağır belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler, hastalığın erken tespit edilmemesi halinde hayvan ölümlerine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabiliyor.

Siirt’te hayvancılık yapan besicilerin bu konuda bilinçli olması gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim Ak, aşılama çalışmalarıyla hastalığın önlenebileceğine dikkat çekti. Şap virüsünün farklı türlerinin bulunması nedeniyle kullanılacak aşının doğru şekilde seçilmesi gerektiğini belirten Ak, “Hastalıktan korunmanın en etkili yöntemi, henüz görülmeden önce hayvanları düzenli olarak aşılatmaktır. Şap yüzde 100 bulaşıcıdır ve bir hayvanda görüldüğünde geniş sürülere hızla yayılabilir.” dedi.

Veteriner Hekim Veysel Ak ayrıca, Kurtalan’da küçükbaş hayvanlar için yeterli ilaç stokunun bulunmadığını belirtti. Ak, yetiştiricilere hayvanlarının düzenli veteriner kontrolünden geçirilmesi ve belirtilerin erken fark edilmesi için dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Hastalığın ciddi ekonomik sonuçları da olduğunu dile getiren Ak, hastalık nedeniyle süt, et ve iş veriminde düşüş yaşandığını ve ağır vakalarda hayvan ölümlerinin meydana geldiğini ifade etti. Hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Siirt’te bu durumun, bölge ekonomisine ağır bir darbe vurabileceğini belirtti.

 

(Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.