Siirt'teki Aile Hekimleri: Yönetmelik Geri Çekilmezse Süresiz İş Bırakmayı Düşünüyoruz!

Siirt 01.12.2024 - 21:14, Güncelleme: 01.12.2024 - 21:17 3203 kez okundu.
 

Siirt'teki Aile Hekimleri: Yönetmelik Geri Çekilmezse Süresiz İş Bırakmayı Düşünüyoruz!

Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne karşı tepkiler büyüyor. Aile hekimleri, 2-6 Aralık tarihleri arasında ülke genelinde 5 günlük iş bırakma kararı aldı. Siirt’te de bu karar geniş yankı buldu. Siirt Aile Hekimleri Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme kent genelindeki aile hekimlerinin yaklaşık %90’ının katıldığı öğrenildi.
Eyleme katılan hekimler, yönetmeliğin mevcut haliyle uygulanmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti. Taleplerine kulak verilmemesi durumunda süresiz iş bırakma seçeneğini değerlendirebileceklerini ifade ettiler. Siirt Aile Hekimleri Derneği'nden yapılan açıklamada, yeni yönetmeliğin hekimlerin iş yükünü artırdığı ve sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü vurgulandı. Hekimler, kendilerinden günlük 60-100 hastaya bakmalarının beklendiğini, bunun yanı sıra kronik hastalık takibi, veri girişi ve sağlık hizmetine ihtiyacı olmayan bireylerin muayenesinin dayatıldığını dile getirdi. Bu şartların hem sağlık çalışanlarının fiziksel ve zihinsel sınırlarını zorladığını hem de sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkilediğini ifade ettiler. Aile hekimleri, hastalara daha fazla zaman ayrılması gerektiğini belirtti. Nitelikli bir muayene için hastalara en az 20-30 dakika ayrılması gerektiğini savunan hekimler, mevcut iş yükü altında bunun mümkün olmadığını ifade etti. Randevu sistemi dışındaki gereksiz taleplerin mevcut düzeni tıkadığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuda gerçekçi bir planlama yapmasını talep ettiler. Performansa dayalı maaş sistemi yerine sabit ve emekliliğe yansıyan bir maaş düzenlemesi isteyen aile hekimleri, emeklerinin karşılığını adil bir şekilde almak istediklerini vurguladı. Ayrıca, vatandaşların randevu almaya teşvik edilmesinin hekimlerin değil Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olması gerektiğini belirttiler. Sonuç olarak, hekimler meslek onuruna uygun şartlarda çalışmayı sürdürebilmek için mücadele edeceklerini ve mevcut yönetmeliğin geri çekilmesi veya gerçekçi şekilde revize edilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi. Taleplerinin karşılanması durumunda ise en iyi hizmeti sunmaya devam edeceklerinin altını çizdiler. (Haber Merkezi)  
Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne karşı tepkiler büyüyor. Aile hekimleri, 2-6 Aralık tarihleri arasında ülke genelinde 5 günlük iş bırakma kararı aldı. Siirt’te de bu karar geniş yankı buldu. Siirt Aile Hekimleri Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme kent genelindeki aile hekimlerinin yaklaşık %90’ının katıldığı öğrenildi.

Eyleme katılan hekimler, yönetmeliğin mevcut haliyle uygulanmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti. Taleplerine kulak verilmemesi durumunda süresiz iş bırakma seçeneğini değerlendirebileceklerini ifade ettiler.

Siirt Aile Hekimleri Derneği'nden yapılan açıklamada, yeni yönetmeliğin hekimlerin iş yükünü artırdığı ve sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü vurgulandı. Hekimler, kendilerinden günlük 60-100 hastaya bakmalarının beklendiğini, bunun yanı sıra kronik hastalık takibi, veri girişi ve sağlık hizmetine ihtiyacı olmayan bireylerin muayenesinin dayatıldığını dile getirdi. Bu şartların hem sağlık çalışanlarının fiziksel ve zihinsel sınırlarını zorladığını hem de sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

Aile hekimleri, hastalara daha fazla zaman ayrılması gerektiğini belirtti. Nitelikli bir muayene için hastalara en az 20-30 dakika ayrılması gerektiğini savunan hekimler, mevcut iş yükü altında bunun mümkün olmadığını ifade etti. Randevu sistemi dışındaki gereksiz taleplerin mevcut düzeni tıkadığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuda gerçekçi bir planlama yapmasını talep ettiler.

Performansa dayalı maaş sistemi yerine sabit ve emekliliğe yansıyan bir maaş düzenlemesi isteyen aile hekimleri, emeklerinin karşılığını adil bir şekilde almak istediklerini vurguladı. Ayrıca, vatandaşların randevu almaya teşvik edilmesinin hekimlerin değil Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olması gerektiğini belirttiler.

Sonuç olarak, hekimler meslek onuruna uygun şartlarda çalışmayı sürdürebilmek için mücadele edeceklerini ve mevcut yönetmeliğin geri çekilmesi veya gerçekçi şekilde revize edilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi. Taleplerinin karşılanması durumunda ise en iyi hizmeti sunmaya devam edeceklerinin altını çizdiler.

(Haber Merkezi)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.