Diğer birçok doğal afetlere kıyasla, en büyük doğal afetlerden biri olan depremler geçmişte olduğu gibi günümüzde de hala yüksek oranda ölümle ve maddi hasarlarla sonuçlanmaktadır.
Nüfusun önemli bir kısmının deprem riski altında olduğu ülkemizde binaların ve dolayısıyla da şehirlerin depreme yeterince hazır olmadığı ortadadır.
Bunun en son örneği İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde 114 kişi hayatını kaybetti, 1035 kişi yaralandı, yaralılardan 898'i taburcu edildi, 137 kişinin ise tedavisi devam ediyor.
Can kayıplarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, 10 ilçede 4 bin 424 binada ve 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit edildi. 58 bina ve 1572 bağımsız bölümün de acil, ağır ve yıkık durumda olduğu belirlendi.
Seferihisar açıklarında, yerin 16,54 kilometre derininde 6.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremin bu kadar yıkıcı olmasının sebebi binalarda kullanılan betonun kalitesizliğinden kaynaklanıyor.
Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye'de, ölçümlerin yapılmaya başladığı 1900 yılından bu yana en şiddetlisi 7.9 olarak kaydedilen 90 büyük depremde, resmi verilere göre 82 bin 372 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye’de son bir yılda meydana gelen depremler sonrası binalar yıkılınca akla Kurtalan’daki binaların durumunun ne olduğu sorusu geldi.
İlçemizde çok katlı binalarında bulunması hatta bazı binaların yapıldığı alanların daha önceden bataklık olduğu gibi durumlar söz konusu.
Bunun yanı sıra eski yapıların bulunduğu bazı mahallelerimizde ise “Kentsel Dönüşüm Beklentisi” ise bir türlü gerçekleşmedi.
Birinci derece deprem riskinde ilçemizde vatandaşlarımızın beklentisi ilçede “Deprem Risk Analizi” yapılarak riskli binaların yıkılıp kentsel dönüşüm projesi kapsamında tekrar inşa edilmesi.
Japonya depreminde yıkılan binalar, enkaz altındaki insanlar gibi tablolarla karşılaşılmıyor. Binalar sapasağlam ayakta kalıyor. Bu nedenle Japonya depreme dayanıklı binalarıyla ülkemiz için çok iyi bir örnek teşkil ediyor.
Unutmayın deprem öldürmez, çürük bina öldürür.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmayarak gerekli tüm hazırlığımızı yapmayı da unutmayalım, unutturmayalım.
Anasayfa
Yazarlar
Abdurrahman Binay
Yazı Detayı
Bu yazı 1555+ kez okundu.
Olası Bir Depreme Hazırlıklı Mıyız?
Diğer birçok doğal afetlere kıyasla, en büyük doğal afetlerden biri olan depremler geçmişte olduğu gibi günümüzde de hala yüksek oranda ölümle ve maddi hasarlarla sonuçlanmaktadır. Nüfusun önemli bir kısmının deprem riski altında olduğu ülkemizde binaların ve dolayısıyla da şehirlerin depreme yeterince hazır olmadığı ortadadır.Bunun en son örneği İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde 114 kişi hayatını kaybetti, 1035 kişi yaralandı, yaralılardan 898'i taburcu edildi, 137 kişinin ise tedavisi devam ediyor.Can kayıplarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, 10 ilçede 4 bin 424 binada ve 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit edildi. 58 bina ve 1572 bağımsız bölümün de acil, ağır ve yıkık durumda olduğu belirlendi.Seferihisar açıklarında, yerin 16,54 kilometre derininde 6.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremin bu kadar yıkıcı olmasının sebebi binalarda kullanılan betonun kalitesizliğinden kaynaklanıyor.Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye'de, ölçümlerin yapılmaya başladığı 1900 yılından bu yana en şiddetlisi 7.9 olarak kaydedilen 90 büyük depremde, resmi verilere göre 82 bin 372 kişi hayatını kaybetti.Türkiye’de son bir yılda meydana gelen depremler sonrası binalar yıkılınca akla Kurtalan’daki binaların durumunun ne olduğu sorusu geldi. İlçemizde çok katlı binalarında bulunması hatta bazı binaların yapıldığı alanların daha önceden bataklık olduğu gibi durumlar söz konusu. Bunun yanı sıra eski yapıların bulunduğu bazı mahallelerimizde ise “Kentsel Dönüşüm Beklentisi” ise bir türlü gerçekleşmedi.Birinci derece deprem riskinde ilçemizde vatandaşlarımızın beklentisi ilçede “Deprem Risk Analizi” yapılarak riskli binaların yıkılıp kentsel dönüşüm projesi kapsamında tekrar inşa edilmesi.Japonya depreminde yıkılan binalar, enkaz altındaki insanlar gibi tablolarla karşılaşılmıyor. Binalar sapasağlam ayakta kalıyor. Bu nedenle Japonya depreme dayanıklı binalarıyla ülkemiz için çok iyi bir örnek teşkil ediyor.Unutmayın deprem öldürmez, çürük bina öldürür.Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmayarak gerekli tüm hazırlığımızı yapmayı da unutmayalım, unutturmayalım.
Ekleme
Tarihi: 09 Kasım 2020 - Pazartesi
Olası Bir Depreme Hazırlıklı Mıyız?
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.