Halil ANGÜN
Köşe Yazarı
Halil ANGÜN
 

'' Hayal Satmaya Gerek Yok, Beyler''

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomide yaşanan darboğaz daha da genişleyerek, birçok sektörü ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıya tuz biber eken salgında esnaf ve sanatkarlar zorunlu olarak kapatılarak yalnızlığa mahkum edildi.Kimisi aracını, kimisi ise oturduğu daireyi satarak borçlarını ödemek zorunda kalıyor.Hayat pahalılığı her geçen gün artarken geçen yılı salgının gölgesi altında geçiren esnafın bu yıldan da umudu şimdiden kalmamış. Çay ocakları, park bahçe isletmeleri, lokanta ve pastane işleten esnafların görüşünü aldım. Pandemi sürecinin başından bu yana mağdur olduklarını ifade eden esnafların ortak sorunu “İçeride oturmak yasak, dışarıya masa atmak yasak. Biz nasıl eve ekmek götüreceğiz”Esnaftan çokça şikâyet alıyoruz. Esnaf sıkıntılı, esnaf dertli, esnaf öfkeli, esnaf kan ağlıyor.Pandeminin tüm yükü adeta esnafın sırtına yüklenmiş durumda. Eğlence mekanları, siyasi partilerin kongreleri kapalı spor salonlarında hınca hınç dolu iken, iki masa iki sandalyesi olan iş yerleri kapalı. Dünya da hükümetler vatandaşa ve esnafa yönelik destek ve teşvik paketleri verirken, maalesef ülkemizde bunun tam tersi bir uygulama söz konusu. Esnafın kirası işliyor, esnafın vergisi işliyor, esnafın SGK'sı işliyor, Bağkur'u işliyor, banka borcu devam ediyor, icra işleri devam ediyor ama kepenkler kapalı. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi salgın bahane edilerek iğneden ipliğe kadar tüm ürünlere fahiş zamlar yapıldı. Esnafa çeşitli destekler verildi, borç ertelemesi, kira desteği ve basit usulde vergi ödeyen esnaflara 3 aylık biner lira destekte bulunuldu.Bunlar elbette yeterli değil. Dişe dokunur desteklerde bulunularak esnafın bu zor günlerini atlatmalarına yardımcı olunması gerekir.Örneğin esnafın su, elektrik, doğalgaz giderlerinin faizsin ertelenerek bir nebze olsun yükleri hafifletilebilir.Gel gelelim gıda fiyatlarındaki zamların nedenini ise anlamak pek mümkün değil. Hükümete göre zamların sorumlusu esnaf, esnafa göre ise ülkedeki ekonomik istikrarsızlık. TÜİK verilerine göre Elektriğe % 40, Doğalgaz % 50, iletişim araçları vergileri %23, gıda ürünlerine % 50’lere varan artışlar söz konusu. Esnaf ve vatandaş salgın sürecinde kaderlerine terk edilmiş durumda.Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde esnafa yönelik daha kapsamlı daha ciddi destekler verilerek bu zor süreçte ayakta durmalarına destek olunmasıdır.
Ekleme Tarihi: 07 Şubat 2021 - Pazar
Halil ANGÜN

'' Hayal Satmaya Gerek Yok, Beyler''

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomide yaşanan darboğaz daha da genişleyerek, birçok sektörü ciddi anlamda olumsuz etkiledi.
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıya tuz biber eken salgında esnaf ve sanatkarlar zorunlu olarak kapatılarak yalnızlığa mahkum edildi.
Kimisi aracını, kimisi ise oturduğu daireyi satarak borçlarını ödemek zorunda kalıyor.
Hayat pahalılığı her geçen gün artarken geçen yılı salgının gölgesi altında geçiren esnafın bu yıldan da umudu şimdiden kalmamış.
Çay ocakları, park bahçe isletmeleri, lokanta ve pastane işleten esnafların görüşünü aldım. Pandemi sürecinin başından bu yana mağdur olduklarını ifade eden esnafların ortak sorunu “İçeride oturmak yasak, dışarıya masa atmak yasak. Biz nasıl eve ekmek götüreceğiz”
Esnaftan çokça şikâyet alıyoruz. Esnaf sıkıntılı, esnaf dertli, esnaf öfkeli, esnaf kan ağlıyor.
Pandeminin tüm yükü adeta esnafın sırtına yüklenmiş durumda. Eğlence mekanları, siyasi partilerin kongreleri kapalı spor salonlarında hınca hınç dolu iken, iki masa iki sandalyesi olan iş yerleri kapalı. Dünya da hükümetler vatandaşa ve esnafa yönelik destek ve teşvik paketleri verirken, maalesef ülkemizde bunun tam tersi bir uygulama söz konusu.
Esnafın kirası işliyor, esnafın vergisi işliyor, esnafın SGK'sı işliyor, Bağkur'u işliyor, banka borcu devam ediyor, icra işleri devam ediyor ama kepenkler kapalı. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi salgın bahane edilerek iğneden ipliğe kadar tüm ürünlere fahiş zamlar yapıldı.
Esnafa çeşitli destekler verildi, borç ertelemesi, kira desteği ve basit usulde vergi ödeyen esnaflara 3 aylık biner lira destekte bulunuldu.
Bunlar elbette yeterli değil. Dişe dokunur desteklerde bulunularak esnafın bu zor günlerini atlatmalarına yardımcı olunması gerekir.
Örneğin esnafın su, elektrik, doğalgaz giderlerinin faizsin ertelenerek bir nebze olsun yükleri hafifletilebilir.
Gel gelelim gıda fiyatlarındaki zamların nedenini ise anlamak pek mümkün değil.
Hükümete göre zamların sorumlusu esnaf, esnafa göre ise ülkedeki ekonomik istikrarsızlık.
TÜİK verilerine göre Elektriğe % 40, Doğalgaz % 50, iletişim araçları vergileri %23, gıda ürünlerine % 50’lere varan artışlar söz konusu.
Esnaf ve vatandaş salgın sürecinde kaderlerine terk edilmiş durumda.
Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde esnafa yönelik daha kapsamlı daha ciddi destekler verilerek bu zor süreçte ayakta durmalarına destek olunmasıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.