Mezopotamya’nın merkezinde bulunan ilçe zengin tarımsal topraklara sahiptir. İlçe bölgede hüküm süren uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Cilalı Taş Devri’nden bu yana pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan İlçemizin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlçe merkezi Zok kazasından Rıdvan, Beykent, Zenga köyüne, tren istasyonun gelişiyle eski adı Mısrıç olan köye taşınmıştır. Eski ismi Garzan olan bu ilçemiz 1938 yıllında şehir bugünkü yerine taşınmıştır. Mısrıç köyü Kurtalan ilçesi ismini almıştır.
Kurtalan Gezi Rehberine baktığımızda;
Kurtalan’ın çevre köylerinde eski köy ve şehirlerin kalıntısı olan höyüklerle doludur. Bazı höyüklerde kazı yapılıp gün ışığına çıkarılmıştır. Çoğu korunmadığından definecilerin yağmasına maruz kalmıştır. Bazıları hala çıkarılmayı bekliyor. Bazı köyler eski höyüklerin üzerinde inşa edildiğini görüyoruz. Eski Kiliselerin bazılarını köylülerin hayvan barınağı olarak kullandıklarını basında duyduk. Kale duvarlarının ve Tarihi köprülerin işlemeli tarihi taşlarını köylülerin ev duvarlarında görüyoruz.
Bozhöyük:
Bu köy çok eski bir yerleşim yeridir. Burada tarihe ait birçok yapı vardır. Fakat buraya yeni bir yerleşim yerinin kurulması ile eski tarihi yapılar yok oldu.
Çayırlı:
Bu ören yeri tarihi yapılar oldukça çoktur. Fakat yerleşim yerinin buraya taşınması eski yapıları tarihin kara sayfalarına kaldırdı.
Erzen Örenyeri:
İlçe merkezine bağlı Bozhöyük köyü ile Gökdoğan Köyü arasında bulunur. Burası Siirt ilimizin ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenilir. Burada yapılan kazılarda kalıntılar bunu kanıtlıyor.
Bunların dışında geçmişte Garzan ve Beykent beylerine ev sahipliği yaptığı kalelerin kalıntıları var. Yine Konakpınar’da bulunan kilise restore edilirse gezicilerin uğrak yeri olmaya aday olacağı kesindir. Dini inanç turizmine katkı sağlayacak türbelerin restorasyonu ile insanların ilgisine mazhar olacağı kesindir.
İlçenin tanıtımı yapacak en önemli öğelerden biri Kurtalan ekspresidir. Yapılacak nostaljik turlar ilçeye ekonomik olarak katkı sunacağı gibi tanıtımına da önemli katkı sunacaktır. Kayabağlar yoğurdu, Cefan kavunu, Beykent üzümü, Saribe kabağı gibi önemli tarımsal ürününü festival ve panayırlarda tanıtım yaparak Anadolu pazarlarına satışlarında katkı sunacaktır.
Anasayfa
Yazarlar
Tahir EREN
Yazı Detayı
Bu yazı 1037+ kez okundu.
KURTALAN DA GEZİLMESİ GEREKEN TARİHİ YERLER
Mezopotamya’nın merkezinde bulunan ilçe zengin tarımsal topraklara sahiptir. İlçe bölgede hüküm süren uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.Cilalı Taş Devri’nden bu yana pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan İlçemizin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlçe merkezi Zok kazasından Rıdvan, Beykent, Zenga köyüne, tren istasyonun gelişiyle eski adı Mısrıç olan köye taşınmıştır. Eski ismi Garzan olan bu ilçemiz 1938 yıllında şehir bugünkü yerine taşınmıştır. Mısrıç köyü Kurtalan ilçesi ismini almıştır. Kurtalan Gezi Rehberine baktığımızda;Kurtalan’ın çevre köylerinde eski köy ve şehirlerin kalıntısı olan höyüklerle doludur. Bazı höyüklerde kazı yapılıp gün ışığına çıkarılmıştır. Çoğu korunmadığından definecilerin yağmasına maruz kalmıştır. Bazıları hala çıkarılmayı bekliyor. Bazı köyler eski höyüklerin üzerinde inşa edildiğini görüyoruz. Eski Kiliselerin bazılarını köylülerin hayvan barınağı olarak kullandıklarını basında duyduk. Kale duvarlarının ve Tarihi köprülerin işlemeli tarihi taşlarını köylülerin ev duvarlarında görüyoruz.Bozhöyük: Bu köy çok eski bir yerleşim yeridir. Burada tarihe ait birçok yapı vardır. Fakat buraya yeni bir yerleşim yerinin kurulması ile eski tarihi yapılar yok oldu.Çayırlı: Bu ören yeri tarihi yapılar oldukça çoktur. Fakat yerleşim yerinin buraya taşınması eski yapıları tarihin kara sayfalarına kaldırdı.Erzen Örenyeri: İlçe merkezine bağlı Bozhöyük köyü ile Gökdoğan Köyü arasında bulunur. Burası Siirt ilimizin ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenilir. Burada yapılan kazılarda kalıntılar bunu kanıtlıyor.Bunların dışında geçmişte Garzan ve Beykent beylerine ev sahipliği yaptığı kalelerin kalıntıları var. Yine Konakpınar’da bulunan kilise restore edilirse gezicilerin uğrak yeri olmaya aday olacağı kesindir. Dini inanç turizmine katkı sağlayacak türbelerin restorasyonu ile insanların ilgisine mazhar olacağı kesindir. İlçenin tanıtımı yapacak en önemli öğelerden biri Kurtalan ekspresidir. Yapılacak nostaljik turlar ilçeye ekonomik olarak katkı sunacağı gibi tanıtımına da önemli katkı sunacaktır. Kayabağlar yoğurdu, Cefan kavunu, Beykent üzümü, Saribe kabağı gibi önemli tarımsal ürününü festival ve panayırlarda tanıtım yaparak Anadolu pazarlarına satışlarında katkı sunacaktır.
Ekleme
Tarihi: 04 Aralık 2022 - Pazar
KURTALAN DA GEZİLMESİ GEREKEN TARİHİ YERLER
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.