Halil ANGÜN
Köşe Yazarı
Halil ANGÜN
 

''İntihar ve Madde Kullanımı Önlenemiyor''

‘’Bir iple intihar da edebilirsin, salıncak da kurabilirsin. Hayatın ipleri senin elinde...''Suç ve Ceza/ Dostoyevskiİntihar vakaları ve bunun nedenleri, kamuoyunda yoğun olarak tartışılıyor. Peki, intihar olaylarıyla ilgili bilinenler neler?Yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığının başlıca sorunlar olduğu Türkiye’de, derinleşen ekonomik kriz halkı bunalıma sürükledi. Ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı sebepli intihar vakaları günden güne artıyor. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine gör Vakalar son 20 yılda artış gösterdi. İntihar haberlerinin veriliş biçiminde gerek insani ve vicdani değerlere gerekse teknik ve etik prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalmak çok önemli bir sorumluluk ve yükümlülüktür.İntiharı anlayabilmek ve değerlendirebilmek için, görünen ve görünmeyen, içsel ve dışsal, bireysel ve toplumsal, psikolojik, sosyolojik, politik ve ekonomik, ve pek çok etkeni titizlikle dikkate almak ve değerlendirmek gerekir.Son olarak artan intihar vakalarına dikkatleri, Siirt barosu başkanı Sayın Nizam Dilek çekti. Sosyal medya platformu Facebook kişisel hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda'' Siirt’te son 48 saat içinde ne yazık ki intihar eden vatandaş sayımız 4 oldu. STK’larla ve yetkili kurumlarla işbirliği içerisinde bu konunun üzerine mutlaka kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve sorunların çözümüne yönelik ivedi adımların atılması sağlanmalıdır.'' denildi. Madde bağımlılığının önlenemeyen yükselişiÇağımızın en önemli ve sık görülen problemlerinden biri olan madde bağımlılığı özellikle gençler arasında hızla yayılmaktadır. Yaşam telaşesi, ergenlik döneminin zorlulukları, yoğunluk gibi çeşitli nedenlerden ötürü çocukları ile yakından alakadar olamayan ebeveynler maalesef kötü çevrenin, yanlış arkadaşların ve uyuşturucunun kolay temini sebebiyle çocuklarını madde bağımlılığına kurban vermektedirler.Madde hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan gençler ve yetişkinler bazen merak duygusu ile bazen dikkat çekme arzusu ile bazen de psikolojik problemleri sebebiyle maddenin tuzağına düşerek bağımlılık yolunda sonu genelde ölüm olan çok riskli adımlar atmaktadırlarTürkiye’de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur.Sayın Siirt Barosu Başkanının belirttiği gibi, STK ve yetkili kurumlar derhal intihar vakaları ve madde bağımlılıklarını detaylıca araştırıp önlem almaları gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 12 Nisan 2021 - Pazartesi
Halil ANGÜN

''İntihar ve Madde Kullanımı Önlenemiyor''

‘’Bir iple intihar da edebilirsin, salıncak da kurabilirsin. Hayatın ipleri senin elinde...''
Suç ve Ceza/ Dostoyevski
İntihar vakaları ve bunun nedenleri, kamuoyunda yoğun olarak tartışılıyor. Peki, intihar olaylarıyla ilgili bilinenler neler?
Yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığının başlıca sorunlar olduğu Türkiye’de, derinleşen ekonomik kriz halkı bunalıma sürükledi. Ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı sebepli intihar vakaları günden güne artıyor. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine gör Vakalar son 20 yılda artış gösterdi.
İntihar haberlerinin veriliş biçiminde gerek insani ve vicdani değerlere gerekse teknik ve etik prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalmak çok önemli bir sorumluluk ve yükümlülüktür.
İntiharı anlayabilmek ve değerlendirebilmek için, görünen ve görünmeyen, içsel ve dışsal, bireysel ve toplumsal, psikolojik, sosyolojik, politik ve ekonomik, ve pek çok etkeni titizlikle dikkate almak ve değerlendirmek gerekir.
Son olarak artan intihar vakalarına dikkatleri, Siirt barosu başkanı Sayın Nizam Dilek çekti. Sosyal medya platformu Facebook kişisel hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda
'' Siirt’te son 48 saat içinde ne yazık ki intihar eden vatandaş sayımız 4 oldu.
STK’larla ve yetkili kurumlarla işbirliği içerisinde bu konunun üzerine mutlaka kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve sorunların çözümüne yönelik ivedi adımların atılması sağlanmalıdır.'' denildi.


Madde bağımlılığının önlenemeyen yükselişi
Çağımızın en önemli ve sık görülen problemlerinden biri olan madde bağımlılığı özellikle gençler arasında hızla yayılmaktadır. Yaşam telaşesi, ergenlik döneminin zorlulukları, yoğunluk gibi çeşitli nedenlerden ötürü çocukları ile yakından alakadar olamayan ebeveynler maalesef kötü çevrenin, yanlış arkadaşların ve uyuşturucunun kolay temini sebebiyle çocuklarını madde bağımlılığına kurban vermektedirler.
Madde hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan gençler ve yetişkinler bazen merak duygusu ile bazen dikkat çekme arzusu ile bazen de psikolojik problemleri sebebiyle maddenin tuzağına düşerek bağımlılık yolunda sonu genelde ölüm olan çok riskli adımlar atmaktadırlar
Türkiye’de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.
Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur.
Sayın Siirt Barosu Başkanının belirttiği gibi, STK ve yetkili kurumlar derhal intihar vakaları ve madde bağımlılıklarını detaylıca araştırıp önlem almaları gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.