Murat Boran
Köşe Yazarı
Murat Boran
 

Kendime Nasihatler-I

Önyargı, yaklaşımların en kötüsüdür. En faydasızıdır aynı zamanda... Yanıltır, yanılmana sebep olur ve böylece nedamet yaşatır sana, haksızlık yapmanın verdiği utanç hissiyle beraber. Bazı insanlara karşı negatif anlamda önyargılı olmak ne kadar kötüyse, çok iyi bildiğin (veya zannettiğin) insanları iyice tanımadan, onlarla bir şeyler paylaşmadan göklere çıkarmak da o nispette kötüdür. İlkinde karşı tarafı yargısız infaz yoluna gidersin ve ona haksızlık yaparsın. İkinci durumda ise öncelikle kendine zarar verirsin, vicdanına hesap vermek zorunda kalırsın. İnsanları tam olarak tanımadan, onlar hakkında iyi veya kötü diye yorum yapmakta acele etme. Tart, yaşa, paylaş ve sonra karar ver. Zira zaman içerisinde, zaten içlerindeki cevheri veya zehiri yakinen göreceksindir. Acele etme, üzme, üzülme... İnsanları yargılamadan önce, beğenmediğin tavır ve davranışları olanların nasıl bu hale geldiklerini, neden bu kadar kötü olabildiklerini sorgula. Sebebi çözümle, kendince analiz et ve önyargı ile yaklaşmadan, onların tekrar nasıl kazanılabileceğini düşün. Topluma faydalı bireyler olarak nasıl evrilebileceklerine yoğunlaş. Zira her insan doğduğunda, duru bir su gibi tertemiz, saf ve arı olarak, günahsız doğar. Onu körelten, yanlış yola sevk eden, kötülükle yoğrulmasına sebep olan, içinde yaşadığı hayat şartları ve bu şartların kötü anlamda zorladığı, yıprattığı özbenliğidir. Özünde hiçbir insan kötü değildir, olamaz; fıtratı buna izin vermez, yaradılışına terstir. Bu gerçeği bilerek ve önyargılarını kırarak insanların ellerinden tut. Onlara güzelliği, hoşluğu, sevgiyi, saygıyı anlat. Dinlemeseler de anlat, kızsalar da anlat, seninle alay etseler bile anlatmaktan vazgeçme. O anlattıklarından bir cümle dahi olsa, bilinçaltlarındaki cevheri—yani o insani hakikati—elbet uyaracak; bir an bile olsa özlerine dönmelerine sebep olacak ve böylelikle her geçen gün bu dünya daha yaşanılabilir bir yer olacak. Çoğalarak, severek, sevilerek, sabırla, saygıyla... Vazgeçme, yorulma, bezme, sıkılma... Unutma, her bahar bir çiçekle başlar. Ve o çiçek de ilk yağmur damlacığı ile filizlenir. O ilk damla ol... O ilk çiçeği sulamakla işe başla.
Ekleme Tarihi: 13 Ekim 2024 - Pazar
Murat Boran

Kendime Nasihatler-I

Önyargı, yaklaşımların en kötüsüdür. En faydasızıdır aynı zamanda... Yanıltır, yanılmana sebep olur ve böylece nedamet yaşatır sana, haksızlık yapmanın verdiği utanç hissiyle beraber.

Bazı insanlara karşı negatif anlamda önyargılı olmak ne kadar kötüyse, çok iyi bildiğin (veya zannettiğin) insanları iyice tanımadan, onlarla bir şeyler paylaşmadan göklere çıkarmak da o nispette kötüdür.

İlkinde karşı tarafı yargısız infaz yoluna gidersin ve ona haksızlık yaparsın. İkinci durumda ise öncelikle kendine zarar verirsin, vicdanına hesap vermek zorunda kalırsın.

İnsanları tam olarak tanımadan, onlar hakkında iyi veya kötü diye yorum yapmakta acele etme. Tart, yaşa, paylaş ve sonra karar ver.

Zira zaman içerisinde, zaten içlerindeki cevheri veya zehiri yakinen göreceksindir.

Acele etme, üzme, üzülme...

İnsanları yargılamadan önce, beğenmediğin tavır ve davranışları olanların nasıl bu hale geldiklerini, neden bu kadar kötü olabildiklerini sorgula.

Sebebi çözümle, kendince analiz et ve önyargı ile yaklaşmadan, onların tekrar nasıl kazanılabileceğini düşün. Topluma faydalı bireyler olarak nasıl evrilebileceklerine yoğunlaş.

Zira her insan doğduğunda, duru bir su gibi tertemiz, saf ve arı olarak, günahsız doğar.

Onu körelten, yanlış yola sevk eden, kötülükle yoğrulmasına sebep olan, içinde yaşadığı hayat şartları ve bu şartların kötü anlamda zorladığı, yıprattığı özbenliğidir.

Özünde hiçbir insan kötü değildir, olamaz; fıtratı buna izin vermez, yaradılışına terstir.

Bu gerçeği bilerek ve önyargılarını kırarak insanların ellerinden tut. Onlara güzelliği, hoşluğu, sevgiyi, saygıyı anlat. Dinlemeseler de anlat, kızsalar da anlat, seninle alay etseler bile anlatmaktan vazgeçme.

O anlattıklarından bir cümle dahi olsa, bilinçaltlarındaki cevheri—yani o insani hakikati—elbet uyaracak; bir an bile olsa özlerine dönmelerine sebep olacak ve böylelikle her geçen gün bu dünya daha yaşanılabilir bir yer olacak.

Çoğalarak, severek, sevilerek, sabırla, saygıyla...

Vazgeçme, yorulma, bezme, sıkılma...

Unutma, her bahar bir çiçekle başlar. Ve o çiçek de ilk yağmur damlacığı ile filizlenir.

O ilk damla ol... O ilk çiçeği sulamakla işe başla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sait ömeroğlu
(13.10.2024 18:00 - #193)
Kalemine,diline sağlık. Anlatmak kolaydır, Zor olan anlatabilmektir..!
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)