İnsan her yerde aynı insandır; bir insanın yaratılışında asalet yoksa kâinatın tacını giyse yine de çıplak kalır."
Montaigne
Çinlilerin güzel bir sözü vardır. “İnsanlık bir nimettir herkese nasip olmaz” Karakterin de insanlık olmayan ruhunda insan sevgisi olmayanın insanlık gibi bir derdi de olmaz. İnsan olmak bireyi kendine bakmaya, kendini görmeye, kendini tanımaya, bulmaya ve elbette hepsinin ötesinde kendisiyle yüzleşmeye hesaplaşmaya çağıran duygudur. İnsan anne, baba, öğretmen, sevgili, patron muhtelif toplumsal kimlikler karşısında daima kendini onlara kabul ettirmek, onlar tarafından beğenilmek ister. Dışlanma kaygısı, insanları maske takmaya zorlar. Gerçek yüzünün aksine toplumun istediği rolü oynar. Artık kişi kendisi olmaktan çıkmıştır. Platon’un dediği gibi “KENDİNİ BİLMEK,RUHUNU BİLMEKTİR.” KENDİNİ BİLMEK, “İNSAN OLMA’NIN “İNSANCA YAŞAMA”NIN NE OLDUĞUNUN FARKINA VARMAKTIR”
Ruhsal bakımdan gelişmiş ya da gelişme yolunda olan insanlar, başkalarını yargılamaktan çok kendi içlerine bakarlar ve kendilerini tanımaya çalışırlar. Olgun insanlar kendini her konuda geliştirmek ve sürekli değişim için çaba harcarlar. Çünkü bir insanın başkalarına bir şeyler verebilmesi ancak kendisini geliştirmesi ile mümkündür.
Geçmişte olduğu gibi gelecekte de yüzü maskeli, yüreği çamurlaşmış insanlarla mutlaka karşılaşacağız. O insanlar sizin yüzünüze baktığında mutlaka kızaracak, için içinde olsa rahatsızlık duyacaklardır. Ya siz insan olmanın hazını kat kat hissedeceksiniz. Kendinizi asla yerine koymayıp şanslı bir birey olduğunuza sevineceksiniz. Unutmayalım ki insanlığa karşı görevlerimiz var. Bu dünya iyilik yapan. Sorumluluğun bilincin de olan insanlar sayesinde güvendedir. Herkes bizim gibi eğitimli bilinçli olmadığından sağlıklı düşünmeyebilir. Onlara karşı anlayış göstererek insanlığa kazandırmalıyız. Bu davranış hepimizin ortak paydasıdır. Kendimizi güvende hissedebilmemiz için psikolojik durumundan dolayı kötü düşünenleri topluma kazandırmalıyız.
Dr. Keçe’ye göre psikolojik açıdan sağlık bir insan olmanın 10 kuralı.
1- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, sevin ve kimseyle mukayese etmeyin.
2- Değerliliği karşı tarafın bakışlarında ve sözlerinde değil kendi içinizde arayın.
3- Buğdaylar gibi büyüdükçe başınızı yere eğin ve alçak gönüllü olun.
4- Eleştiriye karşı hoşgörülü olun.
5- Her olayda suçlamak yerine sorumluluk alın.
6- Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
7- Karşınızdakini değil önce kendinizi değiştirmeye çalışın.
8- Anlamanın ve dinlemenin konuşup üste çıkmaktan daha önemli olduğunu unutmayın.
9- Haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın.
10- Alabileceğin en büyük intikam; affetmektir ve bazen karşınızdakine verilebileceğiniz en güzel cevap; gülüp geçmektir. İnsan olmak böyle bir şey işte. Ne mutlu gerçek insan olabilenlere.
İçleri insanlık adına “İNSAN” sevgisiyle dolup taşanlara selam olsun.
Anasayfa
Yazarlar
Tahir EREN
Yazı Detayı
Bu yazı 1513+ kez okundu.
İnsanlık bizde kalsın
İnsan her yerde aynı insandır; bir insanın yaratılışında asalet yoksa kâinatın tacını giyse yine de çıplak kalır." Montaigne Çinlilerin güzel bir sözü vardır. “İnsanlık bir nimettir herkese nasip olmaz” Karakterin de insanlık olmayan ruhunda insan sevgisi olmayanın insanlık gibi bir derdi de olmaz. İnsan olmak bireyi kendine bakmaya, kendini görmeye, kendini tanımaya, bulmaya ve elbette hepsinin ötesinde kendisiyle yüzleşmeye hesaplaşmaya çağıran duygudur. İnsan anne, baba, öğretmen, sevgili, patron muhtelif toplumsal kimlikler karşısında daima kendini onlara kabul ettirmek, onlar tarafından beğenilmek ister. Dışlanma kaygısı, insanları maske takmaya zorlar. Gerçek yüzünün aksine toplumun istediği rolü oynar. Artık kişi kendisi olmaktan çıkmıştır. Platon’un dediği gibi “KENDİNİ BİLMEK,RUHUNU BİLMEKTİR.” KENDİNİ BİLMEK, “İNSAN OLMA’NIN “İNSANCA YAŞAMA”NIN NE OLDUĞUNUN FARKINA VARMAKTIR” Ruhsal bakımdan gelişmiş ya da gelişme yolunda olan insanlar, başkalarını yargılamaktan çok kendi içlerine bakarlar ve kendilerini tanımaya çalışırlar. Olgun insanlar kendini her konuda geliştirmek ve sürekli değişim için çaba harcarlar. Çünkü bir insanın başkalarına bir şeyler verebilmesi ancak kendisini geliştirmesi ile mümkündür. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de yüzü maskeli, yüreği çamurlaşmış insanlarla mutlaka karşılaşacağız. O insanlar sizin yüzünüze baktığında mutlaka kızaracak, için içinde olsa rahatsızlık duyacaklardır. Ya siz insan olmanın hazını kat kat hissedeceksiniz. Kendinizi asla yerine koymayıp şanslı bir birey olduğunuza sevineceksiniz. Unutmayalım ki insanlığa karşı görevlerimiz var. Bu dünya iyilik yapan. Sorumluluğun bilincin de olan insanlar sayesinde güvendedir. Herkes bizim gibi eğitimli bilinçli olmadığından sağlıklı düşünmeyebilir. Onlara karşı anlayış göstererek insanlığa kazandırmalıyız. Bu davranış hepimizin ortak paydasıdır. Kendimizi güvende hissedebilmemiz için psikolojik durumundan dolayı kötü düşünenleri topluma kazandırmalıyız.Dr. Keçe’ye göre psikolojik açıdan sağlık bir insan olmanın 10 kuralı.1- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, sevin ve kimseyle mukayese etmeyin.2- Değerliliği karşı tarafın bakışlarında ve sözlerinde değil kendi içinizde arayın.3- Buğdaylar gibi büyüdükçe başınızı yere eğin ve alçak gönüllü olun.4- Eleştiriye karşı hoşgörülü olun.5- Her olayda suçlamak yerine sorumluluk alın.6- Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu aklınızdan çıkarmayın.7- Karşınızdakini değil önce kendinizi değiştirmeye çalışın.8- Anlamanın ve dinlemenin konuşup üste çıkmaktan daha önemli olduğunu unutmayın.9- Haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın.10- Alabileceğin en büyük intikam; affetmektir ve bazen karşınızdakine verilebileceğiniz en güzel cevap; gülüp geçmektir. İnsan olmak böyle bir şey işte. Ne mutlu gerçek insan olabilenlere.İçleri insanlık adına “İNSAN” sevgisiyle dolup taşanlara selam olsun.
Ekleme
Tarihi: 16 Ekim 2022 - Pazar
İnsanlık bizde kalsın
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.