Süryani ve Ermenilerin Kurtalan’a 100 Yıl Sonra İlk Ziyareti

Siirt 18.09.2024 - 11:48, Güncelleme: 18.09.2024 - 11:48 2287 kez okundu.
 

Süryani ve Ermenilerin Kurtalan’a 100 Yıl Sonra İlk Ziyareti

1915 yıllarında Garzan Bölgesi'nde bulunan köylerde yaşamış ve köylerinden göç eden Süryani ve Ermenilerin torunları, bir zamanlar atalarının ikamet ettikleri toprakları ve köyleri ziyaret etti.
20 kişilik bir kafileyle Hollanda ve Almanya’dan gelen Garzanlı Süryani ve Ermeni torunları, atalarının topraklarını ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Öncelikle Kurtalan Belediyesi’ni ziyaret eden Garzanlı Süryani ve Ermeni misafirler, Kurtalan Belediye Eş Başkanı Sadiye Aktin ve Belediye Meclis Üyeleri ile de bir araya geldi. Ziyaret sonrası, rehber eşliğinde babalarının ve dedelerinin yaşadığı köyleri görmek için harekete geçen kafile, Aydemir (Hıseyniye), Ağaçlıpınar (Ayndar), Beykent, Seyrantepe Köyü, Gürgöze Köyü, Konakpınar Köyü, Atabağı ve Koga yerleşimlerini ziyaret etti. Kurtalan’a gelen Garzanlı Ermeni ve Süryaniler, gezdikleri köylerde son derece duygulu anlar yaşadı. Kafile rehberi Mala Dere Ailesinden Yusuf, kafile üyelerinin bir zamanlar ata toprağı olan köyleri görünce duygulandığını ve ağladığını söyledi. Bir zamanlar Suriye’nin Kamışlı şehrinde birlikte yaşadıklarını söyleyen kafile üyeleri, uzun yıllar önce Kamışlı’dan Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağıldıklarını ve burada iletişimlerini koparmadan yaşadıklarını anlattı. Yıllar önce ata toprakları olan Garzan Bölgesi'ni ziyaret etmeye karar verdiklerini ve bu yıl bu kararlarını hayata geçirdiklerini ifade ettiler. Bu ziyaretten edindikleri izlenimleri gazetemiz muhabiri Abdulaziz Özcan’a aktaran kafile üyesi Süryani asıllı Ghandi, yüz yıl önce atalarının Atabağı’nda yaşadığını ve buradan Suriye’nin Kamışlı kentine göç ettiklerini belirtti. Ghandi, “Ata topraklarında olmak son derece gurur verici. Emin olun, hiç bu kadar duygu dolu anlar yaşamamıştım. Yaptığımız gezide son derece mutluyum. Kökenimizin bu topraklara ait olduğunu ve aradan geçen uzun yıllar sonra bu topraklarda atalarımızın torunları olmaktan büyük gurur duyuyorum. Önümüzdeki yıllarda fırsat bulursam tekrar Garzan’ı ve köyümüz Atabağı’nı ziyaret etmeyi düşünüyorum.” dedi. Babasının Gürgöze Köyü'nde yaşamış olan Ermenilerden olduğunu söyleyen Anjella ise bu topraklarda hala akrabalarının yaşadığını, babasının anlattıklarıyla akrabalarının anlattıklarının birbiriyle örtüştüğünü belirtti. Anjella, yaşına rağmen Kurtalan’a gelerek akrabalarına ulaştığı için son derece memnun olduğunu ifade etti.   (Abdulaziz ÖZCAN)
1915 yıllarında Garzan Bölgesi'nde bulunan köylerde yaşamış ve köylerinden göç eden Süryani ve Ermenilerin torunları, bir zamanlar atalarının ikamet ettikleri toprakları ve köyleri ziyaret etti.

20 kişilik bir kafileyle Hollanda ve Almanya’dan gelen Garzanlı Süryani ve Ermeni torunları, atalarının topraklarını ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Öncelikle Kurtalan Belediyesi’ni ziyaret eden Garzanlı Süryani ve Ermeni misafirler, Kurtalan Belediye Eş Başkanı Sadiye Aktin ve Belediye Meclis Üyeleri ile de bir araya geldi.

Ziyaret sonrası, rehber eşliğinde babalarının ve dedelerinin yaşadığı köyleri görmek için harekete geçen kafile, Aydemir (Hıseyniye), Ağaçlıpınar (Ayndar), Beykent, Seyrantepe Köyü, Gürgöze Köyü, Konakpınar Köyü, Atabağı ve Koga yerleşimlerini ziyaret etti.

Kurtalan’a gelen Garzanlı Ermeni ve Süryaniler, gezdikleri köylerde son derece duygulu anlar yaşadı. Kafile rehberi Mala Dere Ailesinden Yusuf, kafile üyelerinin bir zamanlar ata toprağı olan köyleri görünce duygulandığını ve ağladığını söyledi.

Bir zamanlar Suriye’nin Kamışlı şehrinde birlikte yaşadıklarını söyleyen kafile üyeleri, uzun yıllar önce Kamışlı’dan Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağıldıklarını ve burada iletişimlerini koparmadan yaşadıklarını anlattı. Yıllar önce ata toprakları olan Garzan Bölgesi'ni ziyaret etmeye karar verdiklerini ve bu yıl bu kararlarını hayata geçirdiklerini ifade ettiler.

Bu ziyaretten edindikleri izlenimleri gazetemiz muhabiri Abdulaziz Özcan’a aktaran kafile üyesi Süryani asıllı Ghandi, yüz yıl önce atalarının Atabağı’nda yaşadığını ve buradan Suriye’nin Kamışlı kentine göç ettiklerini belirtti. Ghandi, “Ata topraklarında olmak son derece gurur verici. Emin olun, hiç bu kadar duygu dolu anlar yaşamamıştım. Yaptığımız gezide son derece mutluyum. Kökenimizin bu topraklara ait olduğunu ve aradan geçen uzun yıllar sonra bu topraklarda atalarımızın torunları olmaktan büyük gurur duyuyorum. Önümüzdeki yıllarda fırsat bulursam tekrar Garzan’ı ve köyümüz Atabağı’nı ziyaret etmeyi düşünüyorum.” dedi.

Babasının Gürgöze Köyü'nde yaşamış olan Ermenilerden olduğunu söyleyen Anjella ise bu topraklarda hala akrabalarının yaşadığını, babasının anlattıklarıyla akrabalarının anlattıklarının birbiriyle örtüştüğünü belirtti.

Anjella, yaşına rağmen Kurtalan’a gelerek akrabalarına ulaştığı için son derece memnun olduğunu ifade etti.

 

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.