Kış Saati Uygulaması Başlıyor: Saatler Geri Alınacak!

Güncel 26.10.2024 - 15:12, Güncelleme: 26.10.2024 - 15:12 530 kez okundu.
 

Kış Saati Uygulaması Başlıyor: Saatler Geri Alınacak!

Avrupa 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece kış saati uygulamasına geçiyor. Saatler 1 saat geri alınacak ve bu, vatandaşlara bir saat fazla uyuma fırsatı sunacak. Ancak yaz ve kış saati uygulamasıyla ilgili tartışmalar Avrupa'da sürüyor.
Saat Değişikliği Tartışmaları Bitmiyor Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, saat değişikliğini kaldırma kararı almış olsa da uygulama hâlâ devam ediyor. 2018'de AB genelinde yapılan bir ankette katılımcıların %84'ü saat değişikliğinin sona ermesini desteklemişti. Bunun üzerine AB Komisyonu aynı yıl bir yasa tasarısı hazırlamış, Avrupa Parlamentosu (AP) da tasarıyı onaylamıştı. Ancak Yunanistan ve Kıbrıs'ın karşı çıkmasıyla süreç tıkanmıştı. En büyük sorun, üye ülkelerin sürekli olarak yaz saati mi yoksa kış saati mi uygulanacağına karar verememesi oldu. Tartışmalar sürerken Ukrayna, 2023 yazında aldığı kararla kalıcı olarak kış saatine geçti. Böylece Ukrayna, Orta Avrupa Zamanı olarak bilinen standart zaman dilimine yerleşmiş oldu. Saat Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri Yaz ve kış saati değişikliklerinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı biliniyor. Alman sağlık sigortası şirketi DAK’ın yaptığı ankette katılımcıların dörtte biri saat değişikliğinden sonra fiziksel veya psikolojik sorunlar yaşadığını ifade etti. Ankete göre: %85’i değişiklik sonrası yorgun veya halsiz hissediyor. %63’ü uykuya dalma zorluğu ve uyku bozuklukları yaşıyor. %16’sı depresif ruh hali içine girdiğini belirtiyor. Uzmanlar, saat değişikliklerinin insan biyoritmini bozarak hem fiziksel hem de psikolojik dengeleri olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığına dair de net bir kanıt bulunmuyor. Eskiden birçok AB ülkesi, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu yapmak amacıyla saatleri değiştiriyordu. Ancak yıllar içinde bu uygulamanın beklenen faydaları sağlamadığı anlaşıldı. Türkiye ve Avrupa Arasındaki Saat Farkı Artıyor Kış saati uygulamasına geçilmesiyle dijital saatler otomatik olarak güncellenecek, ancak mekanik saatlerin elle ayarlanması gerekecek. Türkiye'de ise yaz saati uygulaması devam ediyor. Bu nedenle Avrupa'nın kış saatine geçmesiyle birlikte: Türkiye ile Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate çıkacak. Türkiye ile İngiltere arasındaki fark 3 saate ulaşacak. Saat değişikliğiyle Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki zaman farkının artması, uluslararası iletişim ve seyahat planlamalarında dikkat edilmesi gereken bir detay olacak. (Haber Merkezi)
Avrupa 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece kış saati uygulamasına geçiyor. Saatler 1 saat geri alınacak ve bu, vatandaşlara bir saat fazla uyuma fırsatı sunacak. Ancak yaz ve kış saati uygulamasıyla ilgili tartışmalar Avrupa'da sürüyor.

Saat Değişikliği Tartışmaları Bitmiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, saat değişikliğini kaldırma kararı almış olsa da uygulama hâlâ devam ediyor. 2018'de AB genelinde yapılan bir ankette katılımcıların %84'ü saat değişikliğinin sona ermesini desteklemişti. Bunun üzerine AB Komisyonu aynı yıl bir yasa tasarısı hazırlamış, Avrupa Parlamentosu (AP) da tasarıyı onaylamıştı. Ancak Yunanistan ve Kıbrıs'ın karşı çıkmasıyla süreç tıkanmıştı.

En büyük sorun, üye ülkelerin sürekli olarak yaz saati mi yoksa kış saati mi uygulanacağına karar verememesi oldu. Tartışmalar sürerken Ukrayna, 2023 yazında aldığı kararla kalıcı olarak kış saatine geçti. Böylece Ukrayna, Orta Avrupa Zamanı olarak bilinen standart zaman dilimine yerleşmiş oldu.

Saat Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Yaz ve kış saati değişikliklerinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı biliniyor. Alman sağlık sigortası şirketi DAK’ın yaptığı ankette katılımcıların dörtte biri saat değişikliğinden sonra fiziksel veya psikolojik sorunlar yaşadığını ifade etti. Ankete göre:

  • %85’i değişiklik sonrası yorgun veya halsiz hissediyor.
  • %63’ü uykuya dalma zorluğu ve uyku bozuklukları yaşıyor.
  • %16’sı depresif ruh hali içine girdiğini belirtiyor.

Uzmanlar, saat değişikliklerinin insan biyoritmini bozarak hem fiziksel hem de psikolojik dengeleri olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığına dair de net bir kanıt bulunmuyor. Eskiden birçok AB ülkesi, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu yapmak amacıyla saatleri değiştiriyordu. Ancak yıllar içinde bu uygulamanın beklenen faydaları sağlamadığı anlaşıldı.

Türkiye ve Avrupa Arasındaki Saat Farkı Artıyor

Kış saati uygulamasına geçilmesiyle dijital saatler otomatik olarak güncellenecek, ancak mekanik saatlerin elle ayarlanması gerekecek. Türkiye'de ise yaz saati uygulaması devam ediyor. Bu nedenle Avrupa'nın kış saatine geçmesiyle birlikte:

  • Türkiye ile Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate çıkacak.
  • Türkiye ile İngiltere arasındaki fark 3 saate ulaşacak.

Saat değişikliğiyle Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki zaman farkının artması, uluslararası iletişim ve seyahat planlamalarında dikkat edilmesi gereken bir detay olacak.

(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.