Mardin'de 69 yaşındaki Gökçen, 20 yıldır ahşabın üzerini yakma tekniğiyle resim yapıyor

Güncel 25.09.2024 - 13:00, Güncelleme: 25.09.2024 - 13:06 1817 kez okundu.
 

Mardin'de 69 yaşındaki Gökçen, 20 yıldır ahşabın üzerini yakma tekniğiyle resim yapıyor

Mardin'de 69 yaşındaki Mehmet Selim Gökçen, 20 yıldır ahşabın üzerini yakma tekniğiyle resim yapıyor.
Merkez Artuklu ilçesindeki dükkanında 20 yıldır resim yapan Gökçen, resim yapmaya lisede öğretmeninin kabiliyetini keşfetmesiyle başladığını söyledi. Gökçen, 2015 yılında UNESCO projesiyle "Yaşayan İnsan Efsanesi ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" ünvanını aldığını anımsatarak, bu ünvanın teknik bir bilgi almadan kendi beceresiyle bir iş yapanlara verildiğini belirtti. Ahşabın üzerini yakma sanatının Mardin'in eski sanatlarından biri olduğunu dile getiren Gökçen, yaptığı sanatın literatürdeki isminin dağlama olduğunu kaydetti. Gökçen, şöyle konuştu: "Dağlama ahşabın üzerine yakma tekniğidir. Dağlama iz bırakma anlamında kullanılır. Ben iz bırakarak resim yapıyorum. Yakmadaki tekniğim ile ahşabın üzerinde iz bırakıyorum." Bir çizimin 3 gününü aldığını kaydeden Gökçen, çocukları küçük yaştan sanatla birleştirmenin sanatın önünün açılmasına katkı sağlayacağını anlattı. (AA)
Mardin'de 69 yaşındaki Mehmet Selim Gökçen, 20 yıldır ahşabın üzerini yakma tekniğiyle resim yapıyor.

Merkez Artuklu ilçesindeki dükkanında 20 yıldır resim yapan Gökçen, resim yapmaya lisede öğretmeninin kabiliyetini keşfetmesiyle başladığını söyledi.

Gökçen, 2015 yılında UNESCO projesiyle "Yaşayan İnsan Efsanesi ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" ünvanını aldığını anımsatarak, bu ünvanın teknik bir bilgi almadan kendi beceresiyle bir iş yapanlara verildiğini belirtti.

Ahşabın üzerini yakma sanatının Mardin'in eski sanatlarından biri olduğunu dile getiren Gökçen, yaptığı sanatın literatürdeki isminin dağlama olduğunu kaydetti.

Gökçen, şöyle konuştu:

"Dağlama ahşabın üzerine yakma tekniğidir. Dağlama iz bırakma anlamında kullanılır. Ben iz bırakarak resim yapıyorum. Yakmadaki tekniğim ile ahşabın üzerinde iz bırakıyorum."

Bir çizimin 3 gününü aldığını kaydeden Gökçen, çocukları küçük yaştan sanatla birleştirmenin sanatın önünün açılmasına katkı sağlayacağını anlattı.

(AA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.