SİİRT’TE FISTIK ÜRETİCİLERİNİN MESAİSİ BAŞLADI

Siirt 25.04.2024 - 19:08, Güncelleme: 25.04.2024 - 19:08 4905 kez okundu.
 

SİİRT’TE FISTIK ÜRETİCİLERİNİN MESAİSİ BAŞLADI

Kurtalan’da fıstık yetiştiricileri yabancı otlara karşı çapalama ve orta sürüm uygulaması yapıyor
Kurtalan’da bağ-bahçe faaliyetlerini aralıksız sürdüren çiftçiler fıstık bahçelerini yabancı otlara karşı sürüyor. Bakımı uğraş isteyen fıstık ağaçları için Kurtalanlı çiftçiler aralıksız bir şekilde faaliyetlerini devam ettirerek ağaçların sağlıklı olmasını ve ürün verimini artırmayı amaçlıyor. Kurtalan’a bağlı Kayabağlar Beldesinde 40 dönümlük arazide fıstık yetiştiriciliği yapan Adnan Pektaş, sonbahar ve kış mevsimi boyunca yağışların beklenin üzerinde yağdığına dikkati çekip bu yağışlarla birlikte yabancı otların gelişim sürecinin hızlandığını söyledi. Fıstık ağaçlarının yabancı otlardan etkilenmemesi amacıyla tarla çaplama ve traktörle sürüm uygulamasına başladıklarını söyleyen Pektaş, haşerelere karşı ilaçlama ve tuzak kurma uygulamasını da gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Yeşeren yabancı otlar kuruduklarında toprakta hapsedilen suyu buharlaştırıyor. Pektaş; “10 yıl önce ekimini gerçekleştirdiğim 40 dönümlük fıstık arazimden verim almaya başladım. Ailece fıstık yetiştiriciliğinde tecrübeli olduğumuz için tarlanın bütün bakımları bizler tarafından yapılmakta.” derken “Daha önce budama ve gübreleme işlemini yapmıştık. Ayrıca patpat yardımı ile fıstık ağaçlarının etrafını çapa yapmıştık. Şimdi ise orta derinlikte sürüm gerçekleştirerek yabancı otların gelişimini önlemek amacıyla traktörle sürüm gerçekleştiriyorum. Çünkü yabancı otlar ilerde kuruyacak ve toprak içine saldığı kökler vasıtasıyla hapsedilen bütün suyu buharlaştırarak atmosfere salacak. Bunun önünü almak fıstık yetiştiriciliğinde oldukça önemli.” sözlerini kullandı. Adnan Pektaş fıstık yetiştiricilerinin bu dönemde dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunuyor. Diğer fıstık yetiştiricisi hemşehrilerine uyarılarda bulunan Pektaş, “Bu 10 gün içinde fıtık ağacı ekili tarlalarda çapalama ve orta sürüm uygulamalarını yapın. Toprakta bulunan su miktarının yüksek olduğu bir dönem içerisindeyiz buna ek olarak bol güneşli günler geçirmekteyiz. Bu iki faktör fıstık ağaçlarına pozitif katkı sunarken diğer bitkiler içinde gelişim sürecini artırıyor. Bu gün baktığınız yabancı otlar yarın baktığınızda kocaman oluyor ve fıstık ağaçlarına zarar vermeye başlıyor. Erken müdahale edilmezse ürün kaybına hatta ileri boyuta taşındığında ise ağaç kaybına neden olabiliyor. Yetiştirici kardeşlerim bu hususa dikkat etsin.” açıklamasını yaptı. (Abdulaziz ÖZCAN)  
Kurtalan’da fıstık yetiştiricileri yabancı otlara karşı çapalama ve orta sürüm uygulaması yapıyor

Kurtalan’da bağ-bahçe faaliyetlerini aralıksız sürdüren çiftçiler fıstık bahçelerini yabancı otlara karşı sürüyor.

Bakımı uğraş isteyen fıstık ağaçları için Kurtalanlı çiftçiler aralıksız bir şekilde faaliyetlerini devam ettirerek ağaçların sağlıklı olmasını ve ürün verimini artırmayı amaçlıyor.

Kurtalan’a bağlı Kayabağlar Beldesinde 40 dönümlük arazide fıstık yetiştiriciliği yapan Adnan Pektaş, sonbahar ve kış mevsimi boyunca yağışların beklenin üzerinde yağdığına dikkati çekip bu yağışlarla birlikte yabancı otların gelişim sürecinin hızlandığını söyledi.

Fıstık ağaçlarının yabancı otlardan etkilenmemesi amacıyla tarla çaplama ve traktörle sürüm uygulamasına başladıklarını söyleyen Pektaş, haşerelere karşı ilaçlama ve tuzak kurma uygulamasını da gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Yeşeren yabancı otlar kuruduklarında toprakta hapsedilen suyu buharlaştırıyor.

Pektaş; “10 yıl önce ekimini gerçekleştirdiğim 40 dönümlük fıstık arazimden verim almaya başladım. Ailece fıstık yetiştiriciliğinde tecrübeli olduğumuz için tarlanın bütün bakımları bizler tarafından yapılmakta.” derken “Daha önce budama ve gübreleme işlemini yapmıştık. Ayrıca patpat yardımı ile fıstık ağaçlarının etrafını çapa yapmıştık. Şimdi ise orta derinlikte sürüm gerçekleştirerek yabancı otların gelişimini önlemek amacıyla traktörle sürüm gerçekleştiriyorum. Çünkü yabancı otlar ilerde kuruyacak ve toprak içine saldığı kökler vasıtasıyla hapsedilen bütün suyu buharlaştırarak atmosfere salacak. Bunun önünü almak fıstık yetiştiriciliğinde oldukça önemli.” sözlerini kullandı.

Adnan Pektaş fıstık yetiştiricilerinin bu dönemde dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Diğer fıstık yetiştiricisi hemşehrilerine uyarılarda bulunan Pektaş, “Bu 10 gün içinde fıtık ağacı ekili tarlalarda çapalama ve orta sürüm uygulamalarını yapın. Toprakta bulunan su miktarının yüksek olduğu bir dönem içerisindeyiz buna ek olarak bol güneşli günler geçirmekteyiz. Bu iki faktör fıstık ağaçlarına pozitif katkı sunarken diğer bitkiler içinde gelişim sürecini artırıyor. Bu gün baktığınız yabancı otlar yarın baktığınızda kocaman oluyor ve fıstık ağaçlarına zarar vermeye başlıyor. Erken müdahale edilmezse ürün kaybına hatta ileri boyuta taşındığında ise ağaç kaybına neden olabiliyor. Yetiştirici kardeşlerim bu hususa dikkat etsin.” açıklamasını yaptı.

(Abdulaziz ÖZCAN)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.