Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali Başladı

Siirt 04.10.2024 - 13:49, Güncelleme: 04.10.2024 - 13:49 796 kez okundu.
 

Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali Başladı

Siirt'in simgesi haline gelen ve "yeşil altın" olarak anılan Siirt Fıstığı'nı daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla düzenlenen Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali başladı. Festivalin açılışı, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya'nın Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yaptığı konuşmayla gerçekleştirildi.
Vali Kızılkaya, konuşmasında Siirt Fıstığı'nın şehrin kültürel ve ekonomik hayatındaki önemine değinerek, "Siirt Fıstığı, kadim şehrimizin simgesi ve 'yeşil altın'ıdır. Bu festival, kültürümüzü zenginleştirecek ve milli birliğimizi güçlendirecektir," dedi. Ayrıca tarım, hayvancılık ve turizmin, ilin kalkınma lokomotifleri olduğunu vurgulayan Kızılkaya, festivalin bu temel sektörler üzerine kurulu olduğunu belirtti. Vali Kızılkaya, Siirt Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı gibi bölgeye özgü ürünleri geliştirmek amacıyla çok yönlü projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi. Türkiye'de Siirt Fıstığı üretiminde lider konumda olduklarını belirten Kızılkaya, şu istatistikleri paylaştı: "Siirt genelinde 400 bin 790 dekar alanda 32 bin 800 ton Siirt Fıstığı üretiyoruz ve Antep Fıstığı üretiminde de üçüncü sıradayız. 2002 yılında 45 bin dekar olan Siirt Fıstığı ekim alanı, bugün 400 bin dekarı aşmış durumda. Dikili fıstık ağaçlarımız yaklaşık 11 milyon adede ulaştı. Önümüzdeki yıllarda sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile fıstık üretimimizi 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz." İlin daha ileri taşınmasını ve halkın yaşam kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini belirten Kızılkaya, "Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu festivalin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum," diyerek, emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından festival, Siirt Fıstığı'nın dünü, bugünü ve geleceği üzerine yapılan söyleşiyle devam etti. Söyleşide, Siirt Fıstığı'nın geleceği hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Açılış programına, il protokolü, akademisyenler, kurum amirleri, üreticiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.   (Haber Merkezi)
Siirt'in simgesi haline gelen ve "yeşil altın" olarak anılan Siirt Fıstığı'nı daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla düzenlenen Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali başladı. Festivalin açılışı, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya'nın Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yaptığı konuşmayla gerçekleştirildi.

Vali Kızılkaya, konuşmasında Siirt Fıstığı'nın şehrin kültürel ve ekonomik hayatındaki önemine değinerek, " Siirt Fıstığı, kadim şehrimizin simgesi ve 'yeşil altın'ıdır. Bu festival, kültürümüzü zenginleştirecek ve milli birliğimizi güçlendirecektir," dedi.

Ayrıca tarım, hayvancılık ve turizmin, ilin kalkınma lokomotifleri olduğunu vurgulayan Kızılkaya, festivalin bu temel sektörler üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Vali Kızılkaya, Siirt Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı gibi bölgeye özgü ürünleri geliştirmek amacıyla çok yönlü projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Türkiye'de Siirt Fıstığı üretiminde lider konumda olduklarını belirten Kızılkaya, şu istatistikleri paylaştı: " Siirt genelinde 400 bin 790 dekar alanda 32 bin 800 ton Siirt Fıstığı üretiyoruz ve Antep Fıstığı üretiminde de üçüncü sıradayız. 2002 yılında 45 bin dekar olan Siirt Fıstığı ekim alanı, bugün 400 bin dekarı aşmış durumda. Dikili fıstık ağaçlarımız yaklaşık 11 milyon adede ulaştı. Önümüzdeki yıllarda sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile fıstık üretimimizi 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz."

İlin daha ileri taşınmasını ve halkın yaşam kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini belirten Kızılkaya, "Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu festivalin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum," diyerek, emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından festival, Siirt Fıstığı'nın dünü, bugünü ve geleceği üzerine yapılan söyleşiyle devam etti.

Söyleşide, Siirt Fıstığı'nın geleceği hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Açılış programına, il protokolü, akademisyenler, kurum amirleri, üreticiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.