Siirt Milletvekili Sarıtaş Genç Kadınların Tehdit Edildiği İddiasını Meclise Taşıdı

Siirt 23.08.2024 - 14:51, Güncelleme: 23.08.2024 - 14:51 1587+ kez okundu.
 

Siirt Milletvekili Sarıtaş Genç Kadınların Tehdit Edildiği İddiasını Meclise Taşıdı

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Sarıtaş, yaptığı açıklamada, "Son aylarda özellikle genç kadınlar kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından sorgulanıyor, tehdit ediliyor ve ajanlığa zorlanıyor. Bunun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Siirt kent merkezinde yaşandı. 18 yaşındaki lise öğrencisi genç bir kadın, 5 Ağustos günü akşam saatlerinde dersten çıktıktan sonra yurda giderken, çok sayıda polisle karşılaştı. Yurda gelen herkesin polisler tarafından Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolünden geçirildiği sırada, odasına giden genç kadın, isminin müdür odasından anons edilmesi üzerine müdürün odasına geçti. Odada on sivil polisin olduğunu ve burada kendisini tehdit ettiklerini ifade etti." dedi. Genç kadının, kendisine ajanlık yapması teklif edildiğini ve bu durumu ailesi ve avukatlarıyla paylaştığını belirten Sarıtaş, "Genç kadın, ilgili kişilerin 'istediklerimizi yaparsan seni üniversiteye yerleştiririz' dediklerini, ayrıca zorla telefon ve para verdiklerini aktarmıştır. Bütün bu olaylardan sonra emniyetten aranan aile, kendilerine 'konuyu büyütmemeleri' yönünde uyarı yapıldığını ifade etmiştir" diye konuştu. Sarıtaş, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu: Öğrenci yurduna gelip müdür odasında hukuksuz bir şekilde bir öğrenciyi sorgulayan ve tehdit eden "polisler" kimdir? Haklarında bir işlem başlatılmış mıdır? Genç öğrenciye para teklifinde bulunan ve tehdit eden 'polisler' kimdir? Bu eylemleri hangi yetki ile yapmışlardır? Kendilerine dayatılan ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlama adına alınan tedbirler nelerdir? Bakanlık, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap gösterildiği kaçırılma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatması gibi ağır hak ihlallerini barındıran olaylara dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır? Son beş yıl içerisinde bakanlığa baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçından sonuç alınmış, failler tespit edilmiş ya da dava açılmıştır? (Haber Merkezi)  
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Sarıtaş, yaptığı açıklamada, "Son aylarda özellikle genç kadınlar kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından sorgulanıyor, tehdit ediliyor ve ajanlığa zorlanıyor. Bunun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Siirt kent merkezinde yaşandı. 18 yaşındaki lise öğrencisi genç bir kadın, 5 Ağustos günü akşam saatlerinde dersten çıktıktan sonra yurda giderken, çok sayıda polisle karşılaştı. Yurda gelen herkesin polisler tarafından Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolünden geçirildiği sırada, odasına giden genç kadın, isminin müdür odasından anons edilmesi üzerine müdürün odasına geçti. Odada on sivil polisin olduğunu ve burada kendisini tehdit ettiklerini ifade etti." dedi.

Genç kadının, kendisine ajanlık yapması teklif edildiğini ve bu durumu ailesi ve avukatlarıyla paylaştığını belirten Sarıtaş, "Genç kadın, ilgili kişilerin 'istediklerimizi yaparsan seni üniversiteye yerleştiririz' dediklerini, ayrıca zorla telefon ve para verdiklerini aktarmıştır. Bütün bu olaylardan sonra emniyetten aranan aile, kendilerine 'konuyu büyütmemeleri' yönünde uyarı yapıldığını ifade etmiştir" diye konuştu.

Sarıtaş, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

  1. Öğrenci yurduna gelip müdür odasında hukuksuz bir şekilde bir öğrenciyi sorgulayan ve tehdit eden "polisler" kimdir? Haklarında bir işlem başlatılmış mıdır?
  2. Genç öğrenciye para teklifinde bulunan ve tehdit eden 'polisler' kimdir? Bu eylemleri hangi yetki ile yapmışlardır?
  3. Kendilerine dayatılan ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlama adına alınan tedbirler nelerdir?
  4. Bakanlık, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap gösterildiği kaçırılma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatması gibi ağır hak ihlallerini barındıran olaylara dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır?
  5. Son beş yıl içerisinde bakanlığa baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçından sonuç alınmış, failler tespit edilmiş ya da dava açılmıştır?

(Haber Merkezi)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.